knjizara.com
Više od nule
finalni remiks

Zvonko Karanović (autor)

Više od nule
rasprodato

U Srbiji, na kraju devedesetih, Aleksandar Đorđević – Korto vodi svoju muzičku prodavnicu i pokušava da dođe do novca. Primoran da se svakodnevno snalazi da bi opstao u poslu, on nailazi na niz prepreka koje će, po uzoru na junake pikarskih i avanturističkih štiva, sa više ili manje uspeha savladati do kraja ovog uzbudljivog romana. Više od nule oslikava i unutrašnju borbu čitavog jednog urbanog sloja koji nastoji da sačuva svoju suštinu uprkos raspadu opšteg sistema vrednosti i fizičkoj blizini rata. Ne pristajući na svakodnevicu, Korto i njegova dva prijatelja stvaraju paralelnu zbilju muzikom, lakim drogama, odlascima na žurke, filozofiranjem, čatovanjem. Pripovedajući o nezau

stavljivosti života, ova čitljiva, duhovita i potresna knjiga postaje posveta mladosti kao njegovom najvitalnijem segmentu, priča o slobodnim ljudima u neslobodnoj zemlji.

“U trećem, pročišćenom i poboljšanom izdanju ovog romana do izražaja dolazi Karanovićevo umeće da svakodnevicu pretoči u uzbudljivu prozu. Skenirajući najrazličitije posetioce muzičke radnje fun house i njihove razloge za kupovinu ili nasnimavanje nosača zvuka, pisac daje širok sociološki poretret devedesetih: u prodavnicu svraćaju i kriminalci, i lokalni snobovi, i sirotinja , i propali marginalci. Više od nule u konačnoj formi čini dostojan početak jedne trilogije koja po strukturnoj sveobuhvatnosti za sada teško da ima premca u sagledavanju ovdašnjih devedesetih.”
- iz recenzije Igora Marojevića


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Zograf; 2. izdanje, 2005; latinica; 21 cm; 236 str.; 86-7578-101-6;