knjizara.com
Virtuelni rat

Majkl Ignjatijef (autor)

Virtuelni rat
rasprodato

U nepreglednom gradu šatora za smeštaj izbeglica, koji se u Makedoniji stvorio niotkuda, najtraženija roba nisu bile hrana i voda, već mobilin telefoni - slamka u haotičnoj potrazi za nestalom decom, nestalim muževima, roditeljima. To je bio rat na kraju dvadesetog veka: od pametnih bombi do mobilnih telefona - svime je vladala tehnologija.
Čitavu deceniju Majkl Ignjatijef svedoči sa lica mesta i daje pronicljive komentare s ratišta širom sveta. U knjizi "virtuelni rat" on opisuje najnoviju fazu modernih bombi: rat koji se vodi preko daljinskog upravljača. U "pravom" ratu nacije se mobilišu, vojnici se bore i umiru, pobede se osvajaju... U virtuelno

m ratu nema formalne objave rata, borci su vojni piloti i kompjuterski programeri, nacija se regrutuje kao televizijska publika i, umesto pobede ili poraza tu je samo neizvestan kraj partije.
Na Kosovu se odigrao jedan takav virtuelni rat, rat u kome su se snage NATO-a i SAD-a borile, ali samo kosovski Albanci i Srbi umirali. Ignjatijef ispituje taj konflikt sa stanovišta glavnih aktera - političara, diplomata i generala - i iz iskustva žrtava, izbeglica i civila, koje stradaju. I dok se sukobi nastavljaju na Balkanu, u Istočnom Timoru i drugim mestima širom sveta, Ignjatijef iznosi neprijatnu pretpostavku da bi virtuelni ratovi, koje je neuporedivo lakše voditi, mogli postati sredstvo kojim će supersile nametati svoju volju u predstojećem veku.


Ostali naslovi iz oblasti: Politika , , Vojska , , Sociologija

Izdavač: Samizdat B92; 2001; Broširani povez; latinica; 22 cm; 162 str.; 86-7464-025-7;