knjizara.com
Vikinzi

Arnulf Krauze (autor)

Vikinzi
rasprodato

Dosad najobuhvatnija, istorijski pouzdana knjiga o nekad najmoćnijem narodu svoga vremena izvan granica nekadašnjeg Rimskog carstva!
Nove i uzbudljive činjenice s kojima nas u ovoj knjizi upoznaje Arnulf Krauze, jedan od najvećih poznavalaca čudesnog sveta Vikinga, promeniće naše viđenje ovog naroda.
Sama pomisao na Vikinge izazivala je u srednjem veku strah i užas. S druge strane, vikinška kultura je u velikoj meri idealizovana i romantizovana. Nordijski mitovi o junacima i bogovima, njihove rune i Ede snažno su sve do danas uticale na brojna umetnička i književna dela, pa i na razne ezoterijske i političke ideje.
U svakom s

lučaju, predstava o divljem narodu sa severa koji se u svojim brzim brodovima iznenada pojavljivao na morima i rekama da bi pljačkao i uništavao, veoma je jednostrana. Vikinzi su, zapravo, bili hrabri istraživači novih predela, spretne zanatlije i dobri trgovci, zemljoradnici, ratnici i političari koji su veoma vešto umeli da iskoriste prilike koje su im se pružale. Jedna od tajni njihovog uspeha bili su brzi brodovi, legendarni drakari. Ta tehnička prednost i spretnost Vikinga napravili su od njih najmoćniju moreplovačku silu svog doba.
Vikinzi su svakako narod koji je ostavio vrlo dubok pečat na taj istorijski period. Stoga je istorija Vikinga u stvari uzbudljiv prikaz ranog srednjeg veka. Može se s pravom reći čak da je ovaj severnjački narod odigrao izuzetno važnu ulogu u političkoj i kulturnoj istoriji Evrope, pa i šire. Njihov uticaj prostirao se od Severne Amerike do Centralne Azije, od Grenlanda do Severne Afrike...

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Vikinzi
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Laguna; 2011; Broširani povez; latinica; 20 cm; 381 str.; 978-86-521-0644-8;