knjizara.com
Venecija i hajduci - u doba Morejskog rata

Marija Kocić (autor)

Venecija i hajduci - u doba Morejskog rata
rasprodato

Autorka kapitalnog dela Orijentalizacija materijalne kulture na Balkanu, dr Marija Kocić, oglasila se sa novom knjigom, Venecija i hajduci u doba Morejskog rata, opsežnom studijom i uzbudljivom pričom o Mediteranu u ovom istorijskom razdoblju. Ovu knjigu objavljuje Hesperiaedu u suizdavaštvu sa Naučnim društvom za istoriju zdravstvene kulture iz Beograda.
Marija Kocić analizira ulogu i značaj organizovane hajdučije u turbulentnim ratnim vremenima na granici Turske, Venecije i Dubrovačke republike. Hajduci su aktivno učestvovali u zbivanjima i uticali na razvoj događaja i istorijske tokove na mnogo širem području od onog na kome su živeli i delovali. Neki od njih s

u se istakli hrabrošću, neki lukavstvom i veštim diplomatskim potezima, nekima sreća nije bila naklonjena. Balansirajući između tri velike sile, između tuđih i sopstvenih interesa, težnji i želja, hajduci, poput Stojana Jankovića ili Baje Nikolića Pivljanina, su ostavili dubok trag u pisanoj istoriji, usmenom predanju i kolektivnom sećanju.

IZ RECENZIJA
Kandijski (1645–1669) i Morejski rat (1684–1699) bili su složene hronike manjih, pojedinačnih sukoba koji su oslikavali dramu svakodnevice. Dugo trajanje nereda na granicama ostavljalo je duboke tragove na pograničnim zajednicama, pokretalo seobe, iziskivalo prilagođavanje, oblikovalo životne uslove, privredu i karaktere.
Istorijski razvoj vlaškog pokreta doveo je do pojave prvih istaknutih ličnosti. U tom vremenu pojavili su se hajduci. Prelazeći, sve slobodnije granicu Turske i Venecije, i granice zakona, hajduci su odigrali važnu ulogu u Kandijskom i Morejskom ratu.
Prof. dr Nikola Samardžić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Venecija , Hajduci
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: HERAedu; 2014; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 450 str.; 978-86-7956-061-2;