knjizara.com
Veličanstveni izvor

Ajn Rend (autor)

Veličanstveni izvor
2691 din
Stara cena: 2990 din
U korpu

„Veličanstveni izvor“ je roman u kome Ajn Rend, kroz priču o mladom arhitekti Hauardu Rorku, predstavlja portret idealnog čoveka, onakvog „kakav bi mogao i morao biti“. Rork je junak, individualac, koji odbija kompromise, jer smatra da svaka zgrada, kao i svaki čovek, ima integritet, ili bi bar tako trebalo da bude.Ovo delo su odbili brojni izdavači, da bi godinu dana nakon što je roman objavljen 1943, uprkos tome što u njegovu reklamu nije uložen ni cent, postao najprodavanija knjiga u Americi, i to zahvaljujući samo usmenom predanju. Do sada je, širom sveta, prodata u preko 40 miliona primeraka.
Veruje se da j

e ovo delo značajno uticalo na formiranje američkih društvenih i porodičnih vrednosti, posebno vere u individuu i njene sposobnosti. O uticaju i važnosti „Veličanstvenog izvora“ govori i činjenica da se reference na roman nalaze u velikom broju dela popularne kulture, od „Simpsonovih“ i „Frejzera“ do filmova Vudija Alena i „Prljavog plesa“.

Književna kritika Njujork Tajmsa, Ajn Rend je nazvala piscem „velike snage, istančanog uma i sposobnosti da stvara briljantna, predivna i otrežnjujuća dela“.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Albion books; 2023; Tvrd povez; latinica; 23 cm; 586 str.; 978-86-89237-59-7;