knjizara.com
Vaše dete

Penelopi Lič (autor)

Vaše dete
rasprodato

Svaki roditelj će vam reći da se roditeljstvo ne uči iz knjiga. I možda je u pravu, knjige pričaju o teoriji, a praksa je nešto sasvim drugo. Ali, svako od tih roditelja će priznati da je bar jednom u životu, nervozan i izgubljen panično listao sve knjige o deci koje ima, ne bi li pronašao odgovor na pitanje: Zašto moja beba plače? Da li je gladna, šta je boli?

Knjiga „Vaše dete“ američke autorke Penelopi Lič, nije od onih koje ćete pročitati za jedno pre podne. Na gotovo 560 strana, kvalitetno obrađenih, naći ćete odgovore na pitanja koja zanimaju svakog ko se sprema da postane roditelj, ili je tu sreću već doživeo. Ono što ovu knjigu izdvaja

od drugih je to što je pisana iz ugla deteta – u onoj meri u kojoj mi možemo da ga razumemo. A taj ugao često zanemarimo i zamenimo oporim i teškim za razumevanje rečenicama koje izgovara doktor. Zbog toga Penelopi Lič nije običan doktor, ona je više prijatelj, koji na osnovu ogromnog znanja i iskustva savetuje svog prijatelja – onog ko otvori korice knjige. Knjiga pleni jednostavnim, prijemčivim stilom, u kojem nema ni trunke „naučne visokoparnosti“, ni zahtevajućeg tona, jer ko „rukuje“ s decom zna koliko su ona krhka i osetljiva i da uklapanje u bilo kakve kalupe, rigidna pravila, ne uzimajući u obzir baš to maleno biće, vodi ili u propast ili u grižu savesti.

– Način na koji sam napisala ovu knjigu proistekao je iz iskustva stečenog s decom iz različitih proodica koje su dozvolile da se upoznam s njihovim uzajamnim odnosima tokom svog istraživanja kao i iz iskustva sa sopstvenom decom i unucima, i ona me neprekidno podsećaju da je zadovoljstvo smisao odgajanja dece, ali da i to zadovoljstvo može da bude narušeno zbog stresa i problema koje život nosi. Ko god i gde god da ste, sigurno je da će vas deca promeniti, skoro za sve važi da će to dovesti do pravljenja kompromisa, a za mnoge će to značiti pravljenje drugačije porodice i pravljenje drugačijih roditeljskih tehnika. Dok sve dobro funkcioniše, probajte da dobre trenutke ne upropastite brigom što niste „savršeni roditelji“ – mudro poručuje autorka. A jedna od najvrednijih rečenica u knjizi glasi – Ova knjiga ne postavlja pravila, zato što pravila nema!

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Novorođenčad
Ostali naslovi iz oblasti: Pedagogija

Izdavač: Leo commerce; 2015; Broširani povez; latinica; 235; 560 str.; 978-86-83239-23-8;