knjizara.com
Uzroci Prvog svetskog rata
sporenja i saglasnosti

Anika Mombauer (autor)

Uzroci Prvog svetskog rata
rasprodato

Priču o Prvom svetskom ratu, jednom od ključnih događaja burnog 20. veka, prate neslaganja istoričara o njegovim uzrocima. Stotine knjiga i članaka objavljeno je ovoj temi tokom proteklih decenija, hiljade dokumenata je otkriveno u arhivima i stavljeno istoričarima na raspolaganje – a ipak ključna pitanja i dalje ostaju nerešena.

Anika Mombauer prati strastvene debate koje su se posebno pojačavale u kritičnim periodima proteklog stoleća. Pažnja autorke nije toliko usmerena na događaje koji su do rata doveli koliko na okolnosti koje su podsticale i još podstiču ovu „dugotrajnu raspravu“.

Studija Anik

e Mombauer organizovana je hronološki i počinje analizom kontroverzi nastalih na početku rata. Autorka zatim istražuje rasprave koje su usledile nakon Versajske mirovne konferencije, kao i one koje su bile aktuelne u međuratnom periodu. Mombauerova posebnu pažnju posvećuje istraživanju nemačkog istoričara Frica Fišera i debati koja je usledila kao reakcija na njegove teze o Nemačkoj kao glavnom krivcu za globalni sukob.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Prvi svetski rat , Sarajevski atentat 1914
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Clio; 2013; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 226 str.; 978-86-7102-452-5;