knjizara.com
Uspon i pad Trećeg Rajha
istorija nacističke Nemačke

Vilijam L. Širer (autor)

Uspon i pad Trećeg Rajha
rasprodato

Iako je od njenog prvog pojavljivanja prošlo više od pedeset godina, Širerovo delo i dalje predstavlja referentno štivo i najbolji prikaz nastanka i sloma Trećeg rajha, zamišljenog da traje hiljadama, a okončanog nakon samo dvanaest godina, krcatih kataklizmičnim nizom dešavanja koja su bezmalo survala u ponor čitavu zapadnu civilizaciju. Širer je zapravo živeo i radio kao reporter u nacističkoj Nemačkoj tridesetih godina prošlog veka, imao je pristup tajnim nemačkim arhivima koje su Saveznici pronašli nedirnute (oko 485 tona dokumenata u vidu velikog broja dnevnika, telefonskih transkripta i ostalih spisa), a takođe je prisustvovao suđenjima u Nirnbergu. Zato njegov autori

tativni pregled godina 1933–1945, kada su nacisti pod vođstvom svog Firera vladali Nemačkom, organizovali Holokaust, gurnuli svet u ludilo Drugog svetskog rata i zauvek izmenili tok moderne istorije i izgled Evrope, predstavlja monumentalnu studiju najstravičnijih trenutaka naše civilizacije.

Svojim prijemčivim i nadasve živopisnim stilom, Širer opisuje događaje i ličnosti koji su odigrali značajnu ulogu u određivanju daljeg kursa čitavog sveta kontinenta, a svoju brutalnu objektivnost pripovedanja o postepenom i teturavom usponu nacista i njihovom grabljenju političke kontrole nad Nemačkom kombinuje sa ličnim prisećanjima i beleškama iz tog perioda. Iako obimno, delo uzvraća nezaboravnim čitalačkim i saznajnim iskustvom svakome koga zanima na koji je neobjašnjivi način ova pretnja svakolikoj civilizaciji uspela da nastane, opstane i, štaviše, bude fanatično prihvaćena u dovoljnoj meri da sprovede svoje razarajuće planove. Jedno od najvećih istoriografskih dela svih vremena, dostojno svačije police – za nauk i opomenu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nacizam , Drugi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Filip Višnjić; 2015; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 1116 str.; 978-86-6309-083-5;