knjizara.com
Ulice Beograda - Beogradske ulice i trgovi 1872-2003

Milan Leko (autor)

Ulice Beograda - Beogradske ulice i trgovi 1872-2003
2995 din
Stara cena: 3328 din
U korpu

Reč je o registru svih naziva koji su se od 1872. godine do današnjih dana koristili za imenovanje beogradskih ulica i trgova.
Autor je zahvaljujući istraživanju planova i objavljenih spiskova sakupio 2495 naziva koji su nekada bili u upotrebi. Opisao je gde se svaka od ulica nalazila, zatim je navodio promene, raspon godina u kojima je važio odgovarajući naziv, kao i podatak o opštini i njenom užem delu.
U uvodnom delu Leko izlaže krataku istoriju Beograda, iznosi podatke o osvajanjima, stanovništvu, razvoju njegovog prostora, podelama po kvartovima. Zatim, daje podatke o gradskom saobraćaju prestonice, kao i širenju grada u periodu od 1782. do 2003. godine. Pored toga,

u poglavlju Beogradski toponimi dat je pregled naziva pojedinih delova po kojima je prestonica nekada bila prepoznatljiva, a koji su danas gotovo zaboravljeni. Takvih opisa u knjizi ima 665.
U ovom izdanju Zavod za udžbenike i nastavna sredstva saznajemo i da su u želji da ulice nose nazive značajnih istorijskih ličnosti i događaja, poneke od njih deljene i davano im je po nekoliko naziva. Takođe, urbanizovanjem delova Beograda pojedine trase su se skraćivale, neke prekidale ili produžavale. Ovakve promene su u knjizi prikazane u odeljku "Skice promena ulica".
Naravno, u bogatoj istoriji grada koji je 47 puta menjao vlast mnoge ulice su nestale, a sećanje na njih se čuva u poglavlju "Planovi grada Beograda iz ranijih godina". To, pored 146 fotografija, najčešće iz sadašnjeg i ranijeg vremena, predstavlja jednu od najvećih vrednosti "Ulica Beograda".
Knjiga Milana Leka predstavlja svojevrstan uporedni pregled onoga kakve su beogradske ulice bile u prošlosti, a kakve su danas i biće od koristi svakome ko se interesuje za istoriju i razvoj prestonice, i pri tom želi da razume staru literaturu u kojoj se pominju nekadašnji nazivi saobraćajnica i krajeva.
M. Božić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Beograd , Toponimi , Naselja , Geografske karte , Atlasi , Globusi , Leksikologija srpskog jezika
Ostali naslovi iz oblasti: Urbanizam

Izdavač: Zavod za udžbenike - Beograd; 2. izdanje, 2006; ćirilica; 27 cm; 502 str.; 86-17-12858-5;