knjizara.com
Ulica Eureka

Robert Maklijam Vilson (autor)

Ulica Eureka
rasprodato

U ovom jedinstvenom romanu, koji slavi pobedu života nad malignim zamkama politike u Severnoj Irskoj, stapaju se komedija i tragedija, realizam i apsurd, surovost i nežnost.

Petoricu drugara drma kriza tridesete - sad ili nikad.

Džejk Džekson, tvrd momak meka srca, panično traga za ženom svog života. Njegov najbolji prijatelj, debeli i smušeni Čaki Largan budi se jednog jutra čvrsto rešen da najzad zaradi velike pare i izvuče se iz siromaštva. I Slet, Dizli i Septični Ted žure da ostvare svoje tajne, zabranjene snove.

A onda

u njihov život stupaju ljupka kelnerica Meri, prelepa Amerikanka Maks, narogušena politička aktivistkinja Ieri, besprizorni dečak Roš... i sve se pomera s mrtve tačke.

Sve priče govore o ljubavi - tako glasi prva rečenica Ulice Eureka. Nema sumnje da je glavna tema ovog romana ljubav, ili tačnije ljubavi - erotska, prijateljska, majčinska, sinovlja, i ne na poslednjem mestu, ljubav prema podeljenom Belfastu i njegovim ranjivim žiteljima. Zato je jedan kritičar primetio da je Ulica Eureka spomenik Belfastu kao što je Džojsov Uliks spomenik Dablinu.

Robert Maklijam Vilson (Robert McLiam Wilson) rodjen je 1964. godine u Belfastu. Radio je kao gradjevinski radnik, prodavac, radnik obezbedjenja, predavač na univerzitetu, a počeo je da piše sredinom 80-ih godina. Za prvi roman Ripley Bogle, objavljen 1989, dobio je niz priznanja: Rooney Prize, Betty Trask Prize, Hughes Prize i Irish Book Award. Usledili su romani Manfred"s Pain (1992) i Ulica Eureka (1996), po kojoj je snimljena televizijska serija. Godine 1992. objavio je Dispossessed, studiju o siromaštvu u Velikoj Britaniji, nastalu u saradnji s Donovanom Vajlijem (Donavan Wylie). Kao književne uticaje navodi Džojsa, Tolstoja, Dikensa, Balzaka, Helera... Knjige su mu prevedene na 15 jezika.

Živi u Belfastu, oženjen je i ima crno-belu mačku.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Fabrika knjiga; 2007; latinica; 20 cm; 433 str.; 86-7718-048-6;