knjizara.com
U potrazi za zaštitnikom
studije o srpsko-američkim vezama 1878-1920. godne

Dragoljub R. Živojinović (autor)

U potrazi za zaštitnikom
2772 din
Stara cena: 3080 din
U korpu

Knjiga „U potrazi za zaštnikom” je kapitalno delo jednog od naših najistakutnijih istoričara, akademika Dragoljuba Živojinovića u kojem naš ugledni naučnik raspravlja o srpsko-američkim vezama od 1878-1920. godine.

Naime, burni događaj na Balkanu s početka prošlog veka, bili su dobro poznati i u SAD. Nesumnjivo, najveće zasluge za njihovo dublje razumevanje u američkoj javnosti toga vremena, pripada našem velikom naučniku Mihajlu Pupinu. Živojinović vrlo upečatljivo pokazuje kako je Pupin, zahvaljujući svom velikom naučnom autoritetu i javnom ugledu, kao i ličnom prijateljstvu sa predsednikom Vilsonom – postao najveći lobista za interese tadašnje Srbije.

Nakon okončanja Prvog

svetskog rata i formiranja Kraljevine SHS, SAD odlučno ustaju u odbranu interesa novonastale države. Predsednik Vudro Vilson ovakvoj politici daje presudan uticaj. Američki predsednik odbacuje znameniti Londonski pakt kao obavezujući za SAD, oštro se suprotstavlja nastojanjima Vatikana, Italije i Republikanske stranke u vlastitoj zemlji da Kraljevina SHS ustupi delove svoje teritorije Italiji.

Konačno, američki predsednik je odbacio i Rapalski sporazum kojim su V. Britanija i Francuska želele da nametnu neprihvatljiva rešenja za Kraljevinu SHS u sporu sa njenim južnim susedom...

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: SAD , Srbija , Diplomatija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Albatros plus; 2010; ćirilica; 24 cm; 540 str.; 978-86-6081-050-4;