knjizara.com
Tri veka srpskog slikarstva
Three Centuries of Serbian Painting

Miodrag Jovanović (autor)

Tri veka srpskog slikarstva
rasprodato

Knjiga Tri veka srpskog slikarstva je nesvakidašnji vodič kroz tristagodišnje nasleđe srpskog slikarstva, umetničke i društvene epohe kroz koje je od XVIII do XX veka prolazila srpska umetnost, ostavljajući iza sebe pravo umetničko bogatstvo. Na veoma popularan, koncizan i detaljan, naučni i anegdotski način prof. dr Miodrag Jovanović opisuje životni i umetnički put najpoznatijih srpskih slikara. Iako je posvećena slikarima i slikarstvu, ova knjiga ima veoma širok kulturološki, naučni i umetnički kontekst. On nadilazi geogr

afsku i nacionalnu određenost srpskog slikarstva, smeštajući ga u širi, evropski i svetski kulturološki aspekt, i to i na nivou značenja, vrednosti i uticaja, i na nivou umetničkih i kreativnih tokova južnoslovenske i evropske kulture. Slikari i njihova dela zastupljena u ovom izboru ilustruju veoma širok i bogat umetnički i kreativni put od baroknog slikarstva XVIII veka do moderne umetnosti XX stoleća.
Ovaj izbor autentičnih stvaralaca i reprodukcija poslužiće svima kojima je srpsko slikarstvo profesionalna aspiracija, ali i onima koji se prvi put susreću s ovom temom na nivou opštih umetničkih i kulturoloških  interesovanja.
Bogato ilustrovana reprodukcijama iz naših najpoznatijih muzeja i galerija, ova knjiga predstavlja jedinstven istoriografski i umetnički vodič kroz tri veka srpskog slikarstva.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Slikari
Ostali naslovi iz oblasti: Slikarstvo

Izdavač: Dereta; 2009; ćirilica; 30 cm; 263 str.; 978-86-7346-720-7;