knjizara.com
Točak vremena 10: Raskršće sumraka

Robert Džordan (autor)

Točak vremena 10: Raskršće sumraka
rasprodato

Točak tka kako točak želi, ne obazirući se na patnje smrtnika upetljanih u njegovo tkanje, niti na njihove živote koji su tek niti u Šari.
Točak vremena lagano se okreće i neumoljivo tka potku koja vodi ka Poslednjoj bici između Mračnog i snaga dobra koje mu se suprotstavljaju. Met beži i od Seanšana i od Mračnoga, usput se boreći za naklonost Kćeri Devet meseca, za koju je suđeno da mu postane supruga. Perin pokušava da spase suprugu Failu od Šaidoa koji su je zarobili, dok se Rand bori sa ludilom, iako je očistio mušku polovinu Jedne moći od pogani kojom ju je Mračni zagadio. Egvena opseda Tar Val

on, svesna da Aes Sedai moraju biti ujedinjene i da se u Poslednjoj bici moraju zajedno suprotstaviti Mračnom gospodaru, ili će sve biti izgubljeno, a za to vreme Crni ađah širi svoju zlokobnu mrežu oko nje i njoj dragih.
Ali ništa nije onako kako se čini. Stari saveznici otkrivaju svoje pravo lice. Stari neprijatelji sklapaju savezništva kako bi se izborili sa većim zlom.
U desetom nastavku svog kultnog serijala Točak vremena Robert Džordan i više nego što je za njega uobičajeno posvećuje pažnju svojim likovima. Čitaoci svoje miljenike gledaju kako se suočavaju sa neprijateljskim svetom, ali i sopstvenim uzburkanim osećanjima, i iz svih tih borbi izlaze snažniji nego ranije i spremniji da se uhvate u koštac sa najvećim neprijateljem kojeg čovečanstvo i čitav svet imaju – Mračnim gospodarom, zatočenim u Šajol Gulu.
Inače majstor karakterizacije, Džordan u Raskršću sumraka briljira u prikazu svih iskušenja kroz koja njegovi likovi prolaze – što naročito važi za protagonistkinje. U ovom romanu više nego u svim prethodnim iz serijala Točak vremena sumanuti sled događaja i vratolomno političko, društveno i vojno previranje koje korak po kobni korak stremi ka Poslednjoj bici ogleda se kroz intimne ali i otvorene borbe i bolne odluke koje svaki protagonista mora sam da donese, što na njima ne može a da ne ostavi ožiljke. Sudbina čitavog sveta počiva na plećima tek nekoliko mladih ljudi, zahvaćenih u vrtlogu događaja i upetljanih u šaru koju Točak nemilosrdno i bez stanke tka.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Epska fantastika , Američka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Naučna fantastika

Izdavač: Laguna; 2011; Broširani povez; latinica; 20 cm; 584 str.; 978-86-521-0661-5;