knjizara.com
The Prince Paul Museum

The Prince Paul Museum
rasprodato

Na veoma poetičan i jezgrovit način predstavlja deo istorije Narodnog muzeja i društvene prilike koje su doprinele da ova institucija postane jedan od najznačajnijih nosioca evropeizacije Beograda i Srbije.
Osam autora: prof. dr Irina Subotić, Lidija Ham-Milovanović, mr Veselinka Ninković, dr Dubravka Preradović, Ljiljana Čubrić, Aleksandra Petrović, Gordana Stanišić i dr Aleksandar Ignjatović u svojim tekstovima sa različitih aspekata predstavlja najznačajnije segmente života Muzeja kneza Pavla pružajući mogućnost čitaocima da sagledaju i bolje razumeju značaj i ulogu ove institucije na usmerenje i razvoj kulturno-istorijskih tokova. Na pristupačan način,

iz različitih vizura, oživljavajući deo živog kulturnog života Beograda u godinama pred počatak Drugog svetskog rata, autori razmatraju ustrojsktvo ustanove, arhitekturu i adaptaciju Novog dvora, različite stručne aktivnosti, ulogu kneza Pavla Karađorđevića i Milana Kašanina u osnivanju i organizovanju Muzeja, kao i kulturnu klimu toga doba. Specifičnost engleskog izdanja monografije Muzej kneza Pavla ogleda se u načinu na koji je tekstove pomenutih autora mr Ksenija Todorović, urednica engleskog izdanja, vešto priredila je za čitaoce kojima ovdašnje istorijske i kulturološke prilike nisu nužno poznate i iskustveno bliske.Monografija The Prince Paul Museum čitaocima će omogućiti da sanaju kako je Muzej kneza Pavla, kao jedna od naznačajnijih institucija međuratnog perioda uticao na evropeizaciju i modernizacija Beograda, kako je kroz spajanje nacionalne i evrprske baštine pomogao izlazak Beograda na evropsku kulturnu scenu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija umetnosti

Izdavač: Narodni muzej; 2011; Tvrd povez; latinica; 29 cm; 223 str.; 978-86-7269-117-7;