knjizara.com
Teror

Den Simons (autor)

Teror
rasprodato

Maja 1845. godine brodovi Njenog veličanstva, Teror i Ereb, kreću na dug put, da pronađu Severozapadni prolaz iz Atlantskog u Tihi okean. Pod zapovedništvom iskusnog i slavnog ser Džona Frenklina, na brodovima koji su već plovili na istraživačke zadatke nalazi se 135 ljudi. Poslednji put su viđeni dva meseca kasnije u Bafinovom zalivu. Sa tog putovanja se nikada niko nije vratio. Nekoliko spasilačkih ekspedicija pronašlo je tek pokoji zapis i malobrojne predmete nesrećne posade, a do dana današnjeg nije sasvim izvesno šta se na ledu odigralo tih nesumnjivo stravičnih meseci.
Gradeći oko ove okosnice upečatljivu priču, Simons počinje vrhunsku književnu igru. Šta je sve moglo za

desiti posadu Terora i Ereba na neistraženim negostoljubivim severnim širinama? Nezamisliva hladnoća, višemesečni mrak, skorbut, glad – bez sumnje. Pobuna? Strah? Gubitak nade? Je li njihov dolazak poremetio ravnotežu nepoznatog sveta? Jesu li se zato među njima obreli mlada nema Eskimka i strašni nesavladivi stvor s leda koji seje smrt? Jesu li se probudili demoni?
Simons majstorskom rukom prepliće istorijski roman i horor, psihološku dramu i fantastiku, činjenice i eskimske mitove, dnevničke zapise i mistiku, i još jednom, sada pod razigranim svetlom aurore, stvara pozornicu prepunu zbivanja, ali i unutrašnje borbe junaka, u koje čitalac bezrezervno veruje svim srcem.
„Stvor s leda je izazov protestantskoj racionalnosti, britanskoj imperijalnoj gordosti i misiji belog čoveka.“Iz recenzije
„Ovu knjigu treba da čitate usred zime. Videćete kako će vam ljuti mraz odjednom izgledati kao tek lako zahlađenje.“Iz recenzije

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Američka književnost , Horor
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2009; Broširani povez; latinica; 20 cm; 653 str.; 978-86-521-0082-8;