knjizara.com
Teriomorfni junaci slovenske epike

Dragoljub Perić (autor)

Teriomorfni junaci slovenske epike
715 din
U korpu

Ovo su dosad najobimnija istraživanja dvojice junaka slovenske epike: Zmaj Ognjenog Vuka i Volha Vse-slavjeviča. Ovu značajnu temu, pre njegove studije više pokrenutu nego obrađenu, ispitao je svestrano, de-taljno, obuhvatno, ukrštajući različite ravni istraživanja.

Studija magistra Dragoljuba Perića posvećena je složenom i slojevitom poređenju dvojice teriomorfnih junaka, koji su i u dosadašnjim slavističkim studijama i izučavanjima dovođeni u vezu. Međutim, nijedan od pređašnjih izučavalaca, a među njima su bili i oni najznamenitiji (pored „pionirskog rada Romana Jakob-sona i Gojka Ružičića“, tu su i V. V. Ivanov i V. N. Toporov, E. M. Meletinski, V. M. Žirmunski i dr.) nije raz

matrao tako obimnu poetsku građu, ni obavio tako detaljna tipološka istraživanja kakva se sreću u Peri-ćevoj studiji. Uloživši ogroman trud, o kome svedoči i sam uvid u obuhvaćenu građu i literaturu, a još više složeno i precizno sprovedeno ukrštanje različitih ravni istraživanja – književno-istorijske, teorijske, anali-tičke – Perić je ovu značajnu slavističku temu (pre njegove studije više pokrenutu nego obrađenu) ispitao svestrano, detaljno, obuhvatno.
(Iz recenzije prof. dr Ljiljane Pešikan-Ljuštanović)


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Beogradska knjiga; 2008; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 310 str.; 978-86-7590-223-2;