knjizara.com
Telegrami i molitve

Tanja Kragujević (autor)

Telegrami i molitve
rasprodato

Knjigu „Telegrami i molitve“ sačinjavaju 6 obimnih eseja o bitnim pesnicima naše savremenosti (Čekajući dan - Srba Mitrović;Poljubac života, ili, lirski ekumenizam Vesne Parun;Čarolija jedne ljubavne rečenice-Aleksandar Ristović;Arhiv tuge i druga ogledala - Novica Tadić;O gutljaju cinobera, i boji nevidljivog - Marija Šimoković;Iskustvo munje, telegrami i molitve- Petru Krdu).

Ovako sačinjen izbor određuje i okvir ovog mišljenja o pevanju. Reč je o pesnicima dubokog tragičnog iskustva i opsesivnih uvida u raznolike dubine jezika i sveta. Kako je i sama autorka značajan pesnik, ova knjiga se čini neprocenjivim čitalačkim iskustvom.

Baveći se pre sve

ga pesničkim jezikom, dajući mu status one nestabilne tačke iz koje se sve vidi, ono vidljvo i ono nevidljivo, autorka u ovim pesničkim avanturama, „sagledanim iznutra“ traži mesta specifične razlike u odnosu na konvencionalnu jezičku matricu, s kojom se tokom života služimo. Svojim specifičnim kritičarskim jezikom,ona traži i obznanjuje mesta na kojima se u pesničkom govoru emicija rastvara u znanje.Na svoj osoben način, iz pesničke materije same, Tanja Kragujević u ovoj knjizi istražuje različite forme snovida koje iskrsavaju iz obimnih pesničkih lutanja Srbe Mitrovića; forme slobode pretvorene u stih Vesne Parun; stalne razgovore s dušom Aleksandra Ristovića; otrežnjujućei očuđujućeužaseNovice Tadića; ponavljanja gradiva iz vremena i pramaglina prvog prostora Marije Šimoković; i fascinantnu “neposrednu stvarnost“ sintakse sna Petra Krdua.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Agora; 2015; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 230 str.; 978-86-6053-157-7;