knjizara.com
Svrgavanje pobedonosne zveri : dijalozi o moralu

Đordano Bruno (autor)

Svrgavanje pobedonosne zveri : dijalozi o moralu
1870 din
Stara cena: 2200 din
U korpu

Slavno Brunovo delo "Svrgavanje pobedonosne zveri" svojevrsni je obračun sa vladajućim predrasudama doba u kojem je živeo. Predrasude što ih je širila i održavala uglavnom crkva, bile su i zvaničan pogled na svet, te je suprotstavljanje vladajućim dogmama značilo izložiti se ozbiljnoj opasnosti. (Ne treba zaboravitio da je upravo Bruno bio jedna od najslavnijih žrtava crkve.) Zbog toga Bruno ne piše direktno, već se služi svim sredstvima koja mu stoje na raspolaganju: erudicijom, ironijom, humorom, zajedljivošću, metaforama... Znanje sopstven

og vremena on u svome delu kombinuje na takav način da iz toga nastaje tekst kroz koji se - zbog složenosti, metaforičkog tkanja, skrivenih aluzija i opreznnih upućivanja - nije lako probijati, ali koji zbog svoje literarne nosivosti i težine ostaje i danas fascinantan.
Iza komične maske paganstva, Bruno preispituje vladajuće vrednosti svoga doba, te je u paganskoj hijerarhiji bogova moguće prepoznati upravo hrišćanske hijerarihije. Jupiter je, naime, sazvao bogove na sabor na kome treba da se uspostavi novi poredak. Tu pada odluka da se svrgnu zveri koje vladaju - ljudski poroci. Na mesto poroka treba postaviti vrline. No problem i jesu vrline, te način na koji se one usađuju ljudima. Upravo na tom mestu počinje glavni zaplet.
Bruno ispisuje moćno, zavodljivo, duboko delo.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Etika
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Fedon; 2015; Broširani povez; latinica; 24 cm; 324 str.; 978-86-86525-61-1;