knjizara.com
Svet najbolji od svih

Kim Monzo (autor)

Svet najbolji od svih
rasprodato

Krajnje neobična knjiga najpoznatijeg i najprevođenijeg katalonskog savremenog pisca, koji je privukao pažnju šire evropske javnosti svojim čuvenim ironičnim govorom na zvaničnom otvaranju Frankvurtskog sajma knjiga 2007.
Svet najbolji od svih Kim Monzo je sačinio od dve zbirke priča i romana Pred švedskim kraljem, u kojem je opisao uspon i pad pesnika Amargosa. Da bi od nepriznatog usamljenika kakav svojoj okolini služi za podsmeh postao dobitnik Nobelove nagrade, Amargos je praktično morao da se preseli u zgradu u kojoj žive fizički izrazito niski ljudi, i da u njoj i sam, na čudnovat način, izgubi 34 centimetra visine. Kao i u svim pr

ičama ovog dela, posredi je diskretna poruka da savremeni pojedinac može (koliko-toliko) da uspe u svom dinamičnom i zahtevnom životu jedino ako pristane na neke svakodnevne niskosti o na vreme se liši krupnijih iluzija. I kada vole, rade, idu na odmor ili gube, svi junaci ove koliko realistične toliko i fantastičke, ironične i ironično naslovljene knjige skloni su kompromisima kakve svako od nas pravi ili u najmanju ruku prepoznaje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Romanske književnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2008; latinica; 20 cm; 217 str.; 978-86-521-0036-1;