knjizara.com
Šum lišća
zapisi

Laza Lazić (autor)

Šum lišća
rasprodato

Šum lišća predstavlja novo delo srpskog pesnika starije generacije Laze Lazića. Snažna, izvanredna knjiga tananog liričara, široko poznatog pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka po zbirci Intime i kultnoj pesmi Katarini Dolak, kao i drugim zbirkama osećajnih, meditativnih te filosofskih stihova, pisanih čitkim stilom i modernim inovacijama u obliku i shvatanju pesništva, ostvarenih ogoljenim pristupom položaju čoveka u novom vremenu.
Šum lišća je knjiga esejističke proze, napisa različitih po dužini. Teme ovih literarnih bisera su veoma široko probrane gotovo iz svih oblasti ljudskog života, rada, razmišljanja i iskustva. Od zapisa u nekoliko r

edova, ili čak u jednom redu, sentenci, formulacija, gnoma, do pravih eseja na više stranica, kritičkih osvrta koji se bave umetnošću, psihologijom, društvom, čak egzaktnim naukama, satkana je jedna literarna mreža koja je zahvatila sve bitne strane ljudskosti.
Šum lišća donosi izrazito negovan jezik, pesnički i govorni, iskaz je sav u jeziku, njegov čar podržava najčešće čist i uzvišen stil ovog pisca, jezik je često i sam predmet ovih napisa. Lazić veruje u jezik i često lamentira nad sudbinom jezika. Iskrenost, retka u ljudskom izrazu uopšte, u ovoj knjizi je osnova svakog iskaza. Vera u čoveka, u jezik, u razum i sile koje sve određuju, vera u duboko određenje čoveka kao nosioca univerzalnog smisla ovde su osnovni ton.
Šum lišća se ne libi kritike, političke, društvene i književne. Uočljiva je građanska angažovanost pisca, ali najviše u sekvencama gde se govori o položaju čoveka, intelektualca i pesnika, nailazimo na odlučno mišljenje o tome da je pisac vrsta izgnanika i da stvaralac ne pripada etabliranim slojevima, ili dobro prilagođenim pojedincima u redovima književnika.. Stvaralac je usamljenik, i to je njegovo prirodno mesto i položaj.
Šum lišća sadrži i čisto lirske pasuse, pesme u prozi, napise katkad u punoj formi lirske pesme. Cela knjiga je komponovana od različitih ostvarenja, uvek pažljivo i sa dubokom unutrašnjom strašću rezanih. Knjiga se može shvatiti i kao svedočanstvo o našem vremenu i kao primer ličnog stava o svetu jednog autora mislioca, koji je svesno pristao da nosi prokletstvo, što je večito određenje nezavisnosti svake izrazite pesničke ličnosti.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Tardis; 2011; Tvrd povez; ćirilica; 25 cm; 458 str.; 978-86-6099-018-3;