knjizara.com
Sufizam
mistici islama

Rejnold Nikolson (autor)

Sufizam
rasprodato

U ovom klasičnom delu dr Nikolson, jedan od najvećih stručnjaka na polju islamskog misticizma, čitaocu utire put ka ozbiljnom proučavanju islamskog misticizma. Gospodin Nikolson crta konture sufizma i religiozne filozofije islama opisujući pojedine principe, metode i glavne odlike unutrašnjeg života karakteristične za muslimane svih klasa počev od osmog veka pa sve do današnjih dana. U knjizi imamo priliku da pročitamo mnoge retke izvode, koje je uglavnom sam autor preveo sa arapskog i persijskog originala.
"Sufizam je kao religiozna filozofija islama u najstarijoj poznatoj definiciji opisan kao "poimanje božanske stvarnosti". Muhamedanski

mistici vole da sebe nazivaju Ahl al-Hak, "sledbenici Stvarnog". U pokušaju da izloži njihove glavne doktrine Nikolson u izvesnoj meri koristi materijal o istoriji islamskog misticizma prikupljan tokom poslednjih dvadeset godina.
To je predmet tako obiman i višeslojan da bi za njegovo kompletno predstavljanje bilo potrebno nekoliko golemih tomova. U ovoj knjizi sam samo u grubim crtama naznačio određene principe, metode i karakteristike unutrašnjeg života muslimana svih klasa - počev od osmog veka pa sve do danas. Kročili su teškim stazama, krčeći mračne i zbunjujuće bogaze. Ali, iako im se ne možemo pridružiti, svaki podatak koji dobijemo o njihovom religioznom okruženju i duhovnoj istoriji pomoći će nam da razumemo neobična iskustva o kojima izveštavaju." (Iz predgovora autora)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Misticizam , Sufizam , Islam
Ostali naslovi iz oblasti: Religija i teologija

Izdavač: Babun; 2004; Broširani povez; latinica; 21 cm; 136 str.; 978-86-83737-12-3;