knjizara.com
Subota

Ijan Makjuan (autor)

Subota
rasprodato

Subota, 15. februar 2003: London se sprema za masovni protest protiv rata u Iraku. Henri Peroun je srecan covek, uspešan neurohirurg, zaljubljen u svoju ženu i ponosan na dvoje odrasle dece, cerku pesnikinju i sina bluz gitaristu. Probudivši se pre zore, Henri odlazi do prozora. Plamen koji putuje preko nocnog neba – kometa, ili zapaljeni avion? – izgleda mu zloslutno i pretece.
Kasnije, kad krene na redovni subotnji skvoš mec, Peroun se probija kroz mnoštvo demonstranata na londonskim ulicama. Jedna trivijalna saobracajna nezgoda dovodi ga u sukob sa Baksterom, nervoznim i agresivnim mladicem. Dr Peroun u njegovom držanju prepoznaje simptome ozbiljnog poremecaja.
Na iz

maku subote ispunjene kadrovima stvarnih dogadaja i „unutrašnjim bioskopom“ misli o ratu i poeziji, muzici, smrtnosti i ljubavi, Henrijeve mracne slutnje o nasilju dobijaju epilog u njegovoj vlastitoj kuci.
Napisana sa istim majstorstvom kao i Iskupljenje, ali sa dodatnim dramskim nabojem aktuelnih dogadaja, Subota je roman o Londonu koji „išcekuje svoju bombu“.
Makjuan je za ovaj roman dobio nagradu DŽejms Tejt Blek Memorijal.

Medu romanima objavljenim 2005, nijedan nije zracio ovakvom intelektualnom i imaginativnom energijom... Knjiga velike moralne zrelosti. Umetnicki, moralno i politicki, Makjuan je u zenitu.
Times


Ovaj roman britanski kritičari proglašavaju jednim od najboljih romana na engleskom jeziku u 2005. godini. Ijan Makjuan za ovo delo dobio je nagradu Džejms Tejt Blek Memorijal. Subota je napisana nalik na čuveni Makjuanov roman Iskupljenje. "No, ova priča sadrži i dodatni dramski naboj aktuelnih događaja, Subota je roman o Londonu koji iščekuje svoju bombu", kaže o ovom delu njegov prevodilac, Arijana Božović. Kritičar Tajmsa posle ove knjige, Makjuana karakteriše kao "pisca velike zrelosti, ogromne intelektualne energije i imaginativnog naboja, sa izuzetnom moralnom zrelošću". Radnja ovog dela odvija se jednog subotnjeg dana, 2003. godine. Dok se London sprema za masovni protest protiv rata u Iraku, Henri Peroun, neurohirurg, započinje jedan svoj uobičajeni, subotnji dan. No, sam tok dana, susreti sa demonstrantima, nebo nad Londonom koje gori, banalna saobraćajna nezgoda, učiniće da kraj toga dana, Henri Peroun dočeka sa pomešanim osećanjima i brojnim spoznajama. Pred nama se, tako, prepliću preteće slike spoljnog sveta, ali i Perounov unutarnji film, gde Makjuan kroz svog glavnog junaka, progovara o muzici, umetnosti, ratu, poeziji, smrtnosti, strasti, ljubavi...

Sanja Domazet

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Paideia; 2. izdanje, 2008; Broširani povez; latinica; 21 cm; 263 str.; 978-86-7448-372-5;