knjizara.com
Struktura gradskog stanovništva sredinom XIX veka (II toma)

Bojana Katić (autor)

Struktura gradskog stanovništva sredinom XIX veka (II toma)
rasprodato

Reč je o studiji u kojoj je Bojana Miljković-Katić odlično pokazala da se, iako je raspolagala bogatstvom podataka, njihovim pažljivim izborom može na sažet način, bez rasplinjavanja u objašnjenjima, dati naučno ozbiljno a istovremeno zanimljivo viđenje gradskog i varoškog društva u Srbiji polovinom 19. veka. Osvrnula se na tipove naselja u Srbiji, nastojeći da iznese ono najkarakterističnije u njihovom razvoju, a posebno da ukaže na sve što će zateći i zatim menjati upravo gradsko stanovništvo. U drugom delu knjig

e analizirala je jednu po jednu društvenu grupu, nastojeći da uoči sve što je pogodovalo društvenom i imovinskom raslojavanju, izdvojila je nekoliko kategorija društva, koje je potom pažljivo skicirala trudeći se da svakoj strogo odredi društveni i materijalni položaj.

Prof. dr Mihailo Vojvodić


Rad Bojane Miljković-Katić o sturkturi stanovništa srpskih gradova sredinom 19. veka prvi je pokušaj da se uđe u veliku temu nastanka i razvoja srpskih gradova u Kneževini Srbiji. Reč je o izučavanju grada kao dela procesa modernizacije, tj. prelaska jednog društva iz agrarnog u građansko, i o praćenju procesa nastanka građanstva. Iako bi se iz naslova moglo zaključiti da će preovlađivati statistički materijal, radi se o dubinskom prodiranju u strukturu gradskog življa, pri čemu su vredno prikupljeni statistički podaci bili samo osnova koja je dograđena ostalim izvorima. Na ovom bogatom materijalu proučena je celovita istorija društvenih struktura najvećih ondašnjih gradskih središta. U ovoj minucioznoj analizi pojedinih zanimanja sa obiljem slikovitih i vrednih podataka, njihov razvoj je, za ovaj trenutak i stanje istraživanja, celovito prikazan.
Monografija pripada nekolikim vrstama istorijskih istraživanja: istoriji društva, ekonomskoj istoriji, istoriji demografije, ali je i veoma dragocen prilog užim istorijama svakog od pojedinih naselja i zanimanja.

Prof. dr Ljubinka Trgovčević-Mitrović


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Službeni glasnik:Istorijski institut SANU; 2002; Broširani povez; ćirilica; B-5; 228 str.; 86-7743-028-8;