knjizara.com
Strategijske dubine
međunarodni položaj Turske

Ahmet Davutoglu (autor)

Strategijske dubine
rasprodato

Polazište koncepta i doktrine „strategijske dubine“, koje je u ovoj knjizi razvio Ahmet Davutoglu, jeste da je vrednost nekog naroda i države u svetskoj politici uslovljena njegovom geostrategijskom lokacijom i „istorijskom dubinom“. Na osnovu toga, Turska je, prema oceni autora, jedinstveno obdarena zemlja, kako zbog svoje veličine i položaja na razmeđi kontinenata (posebno zbog izlaza na četiri mora i kontrole ključnih morskih puteva i moreuza), tako i zbog istorijskog nasleđa Osmanskog carstva, koje je više vekova vladalo velikim prostorima na tri kontinenta u kojima je ostavilo svoj civilizacijski trag. Turska, stoga, n

ije obična država jednog naroda koja se pojavila u određenom istorijskom trenutku, usled političkih okolnosti ili na osnovu odluka nekih spoljnih faktora (kakvim smatra mnoge države u Istočnoj i Centralnoj Evropi i drugde nastale pre i nakon Prvog svetskog rata ili drugih većih kriza), već istorijski utemeljena regionalna sila, sa snažnim državotvornim tradicijama i izrazitim strategijskim dometom, te kao naslednik Carstva, koje je nekada objedinjavalo značajan deo islamskog sveta, ima sve potencijale da postane ozbiljna sila i da, na savremenim osnovama, ponovo predvodi muslimanski svet. Prema njegovom mišljenju (koje je i preovlađujuće unutar vladajućeg AKP-a), Turska je centralno pozicionirani međunarodni igrač, „epicentar Balkana, Bliskog istoka i Kavkaza, centar Evroazije“.
Strategijska dubina pruža veoma ozbiljnu intelektualnu i teorijsku osnovu za određenu viziju savremene turske spoljne politike. Knjiga je, u šta će se čitaoci uveriti, veoma dobro analitički obrađena, uz obilje dobro potkrepljenih primera, istorijskih referenci i značajnih podataka i zaključaka, interesantna je za čitanje i prijemčiva, uz krajnje otvorene i jasne stavove.
Dr Bojan Bugarčić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Turska
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Službeni glasnik; 2014; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 517 str.; 978-86-519-1738-0;