knjizara.com
Strategije tržišnog komuniciranja

Dragutin Vračar (autor)

Strategije tržišnog komuniciranja
rasprodato

Knjiga Strategije tržišnog komuniciranja bavi se najvidljivijim aspektima marketinga – različitim načinima komuniciranja između preduzeća i njegovih klijenata.
U prvom delu, ova knjiga otkriva šta se to podrazumeva pod terminom tržišno komuniciranje i kakva je njegova uloga u preduzeću, te u ukupnim marketinškim aktivnostima koje ono sprovodi. Definiše se promotivni miks, sagledavaju njegovi elementi i faktori koji određuju način njihovog kombinovanja, analiziraju se izvori informisanja potrošača, te daje uvod u teoriju komuniciranja kao i njenu primenu u marketingu.
Drugi deo knjige analizira jedan od oblika komuniciranja – ličnu prodaju. U njemu su istaknute

karakteristike i značaj lične prodaje, proces planiranja lične prodaje, organizovanje prodajne snage preduzeća, upravljanje ličnom prodajom i principi lične prodaje.
Treći deo izučava privrednu propagandu kao jedan od značajnih oblika tržišnog komuniciranja. Posle osnovne definicije, analiziraju se brojne vrste i oblici privredne propagande, zatim sponzorstvo kao njena specifična forma, izučavaju se trškovi privredne propagande kao i proces njenog delovanja. Detaljno je objašnjen način planiranja privredne propagande. U sklopu toga, autor se posebno bavi definisanjem ciljeva privredne propagande, planiranjem trškova, izborom sredstava za prenos poruke, kreiranjem poruke i merenjem njenih efekata.
Zatim, objašnjeni su posebni aspekti organizovanja ove funkcije u preduzeću, specifičnosti propagiranja proizvoda na međunarodnom tržištu, razvoj agencija za propagandu i regulisanje odnosa među učesnicima u aktivnostima privredne propagande. Unapređenjem prodaje bavi se treći deo knjige. Ovaj sve prisutniji oblik tržišnog komuniciranja predstavljen je iz ugla brojnih aktivnosti koje mogu biti usmerene na trgovinu i/ili potrošače. Sajmovima kao obliku unapredjenja prodaje je posvećeno posebno poglavlje.
U petom delu, opisane su aktivnosti publiciteta, a odnosi s javnošću predstavljeni su kao jedan od najsavremenijih oblika komuniciranja preduzeća s okruženjem.


Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija , , Marketing

Izdavač: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu; 7. izdanje, 2010; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 580 str.; 978-86-403-0936-3;