knjizara.com
Strah i nada u Srbiji 1941-1944. godine
svakodnevni život pod okupacijom

Kosta Nikolić (autor)

Strah i nada u Srbiji 1941-1944. godine
rasprodato

U svojoj najnovijoj knjizi dr Kosta Nikolić, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju iz Beograda, piše o formama i oblicima iz svakodnevnog života pod okupacijom; o procesu kulturne regresije koji se javlja u vremenima ugroženosti samog opstanka naroda, o modelima preživljavanja u poremećenim uslovima, kao i o složenom i protivurečnom odnosu prema pokretima otpora. U duhu moderne istorijske nauke, Nikolić je ponudio knjigu koja, van ustaljenih klišea i stereotipnih predstava, obrađuje društvene fenomene izazvane surovim okupacionim poretkom, ustankom i građanskim ratom.

Autor

u predgovoru naglašava:
"Prošlost je, kao predmet istraživanja, nepostojeća materija, ali jeste deo čovekovog sveta... I materijalni tragovi prošlosti i pisani izvori otkrivaju svoje poruke tek kad ih istoričar shvati i ugradi u svoju svest..."
A u zaključnim razmatranjima veli:

"Novo socijalističko društvo apsolutno je negiralo prošlost i razvijalo je negativnu psihologiju revolucionara. Njegovo dostojanstvo počivalo je na postojanju onih koji se progone, snaga se merila mržnjom prema "zlu" a ne ljubavlju prema dobru, osim u materijalističkom smislu..."


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Zavod za udžbenike - Beograd; 2002; ćirilica;