knjizara.com
Starac Jakov

Stilijan G. Papadopulos (autor)

Starac Jakov
550 din
U korpu

Predgovor srpskom izdanju:

Bolno pitanje koje muči mnoge Hrišćane današnjice jeste: „Gde su sveti danas? Gde da se poučimo? Gde da se utešimo? Da nas nije Bog zaboravio“.

Međutim, Bog nas ne zaboravlja. On nas voli više nego što mi sami sebe volimo, i oblagodaćuje svoje izabrane, tj. one koji su Njega veoma zavoleli. Oblagodatio je On i jedno siromašno dete prognanika – Jakova Calikisa, koji se podnizavao od svog detinjstva. On ga je izobilno oblagodatio usled čega je mali prognanik već kao dete čudotvorio. Kada je, pak, porastao on se pokazao kao sveosveštani muž, kao izabrani sasud Svetoga Duha. Živeo je on nezapažen

o, nepojmljivo prezren, bolujući i stradajući do smrti.

Bog mu je, naročito po upokojenju, dao blagodatni dar utehe radi verujućih ljudi koji se bore na zemlji. Podario mu je, takođe, i dar smelosti. Blaženi otac Jakov se moli Bogu za nas, a Bog nas na raznovrsne načine mnogim znamenjima teši i snaži.

Zahvaljujući ličnom poznavanju, svedočanstvima i istraživanju, u ovoj knjizi mi pratimo prepodobnog oca Jakova tokom čitavog njegovog života. Opisano je njegovo podvizavanje, njegova svetost i samo nekoliko od mnogobrojnih blagodatnih stalja kako bismo izbegli sumnju za neobjektivnost.

Knjiga o blaženom ocu Jakovu je veoma čitana. O tome se stara sam blaženi starac. Ona je prevedena i na druge strane jezike. Sada stiže u ruke braće Srba i onih koji razumeju srpski jezik, što za moju malenkost predstavlja uzrok velike radosti i duboke ganutosti.

Knjiga stiže u pravi čas, tj. kada su se muke Srba umnožile i kada ponosan narod strada i uzdiše. Beskrajne muke i stradanja pretrpeo je u svom životu i prepodobni otac Jakov. Bezmerno, pak, voleći Boga i čoveka, on je našao snage da se izbori sa njima. U životu i podvižničkoj borbi, u blagodatnim darovima i božanstvenim znamenjima oca Jakova, čitalac nalazi utehu i snagu da stvaralački dalje nastavi sopstveni život, a posebno svoju duhovnu borbu. U njoj će mu pomoći molitve blaženog starca.


Ostali naslovi iz oblasti: Pravoslavlje

Izdavač: Manastir Hilandar; 2. izdanje, 2009; Broširani povez; ćirilica; 25 cm; 135 str.; 978-86-84747-44-2;