knjizara.com
Stanojlo Rajičić: Simonida i Na Liparu (2CD + programska knjižica)

Katarina Tomašević (autor)

Stanojlo Rajičić: Simonida i Na Liparu (2CD + programska knjižica)
rasprodato

Reč je o dvostrukom kompakt disku sa snimcima antologijskih ostvarenja iz obimnog opusa uglednog kompozitora, akademika Stanojla Rajičića (1910–2000), čije su stvaralaštvo i ukupna delatnost snažno obeležili tokove srpske i jugoslovenske muzike u 20. veku.
Objavljivanje zvučnog snimka prve, i najuspelije Rajičićeve opere Simonida ima pun smisao izdavačke premijere: prethodni snimci načinjeni prilikom izvođenja opere u beogradskoj Operi 1968. godine bili su trajno izbrisani, te je, na inicijativu kompozitora, Radio televizija Srbije 1993. godine izašla

u susret autoru, realizujući studijski snimak, uz učešće Hora i Orkestra RTS-a i vrhunskih solista beogradske Opere – Vjere Miranović-Mikić, u naslovnoj ulozi, Živana Saramandića – u ulozi kralja Milutina, Nikole Mitića – kao igumana Danila i Jelene Vlahović, kao Teodore. Za dirigentskim pultom bio je maestro Dušan Miladinović. Sa ovim izdanjem, Rajičićeva Simonida trajno je izronila iz tišine bogate riznice Arhiva Radio-Beograda i ušla u skromnu po broju, ali ne i značaju, zvučnu antologiju srpskog operskog stvaralaštva 20. veka.
Pored Simonide, na drugom kompakt disku predstavljena je jedna od nauspelijih zabeleženih interpretacija Rajičićevog simfonijskog ciklusa solopesama Na Liparu, sa solistom Miroslavom Čangalovićem, Slovenačkom filharmonijom i dirigentom Samom Hubadom (snimak iz 1993. godine).
Prefinjenog grafičkog dizajna (Milan Janjić), obimna programska knjižica donosi tekstove dr Katarine Tomašević o kompozitoru, istorijskim i stilskim aspektima dela, detaljan sinopsis opere, tekstove pesama Đure Jakšića i biografije protagonista, na srpskom i engleskom jeziku.
Posebnu zahvalnost urednik i priređivač izdanja duguju Narodnom pozorištu u Beogradu i Pozorišnom muzeju Srbije na ustupljenom vizuelnom materijalu, kao i prof. dr Dušanu Ivaniću na dragocenim savetima i pomoći prilikom prevoda pesama Đure Jakšića na engleski jezik.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Opera , Kompozitori
Ostali naslovi iz oblasti: Knjige o muzici

Izdavač: Zavod za udžbenike - Beograd; 2011; Tvrd povez; ćirilica; 90 str.; 978-86-17-17596-0;