knjizara.com
Srpske rukopisne knjige u Češkoj

Vladan Trijić, Irena Špadijer, Zoran Rakić (autor)

Srpske rukopisne knjige u Češkoj
1188 din
Stara cena: 1320 din
U korpu

Izdanje Srpske rukopisne knjige u Češkoj, prvo je u ediciji Srpske rukopisne zbirke u inostranim zbirkama. Ono je rezultat rada naučne komisije Biblioteke Srpske Patrijaršije u okviru projekta Istraživanje i prikupljanje srpskih rukopisau inostranim zbirkama, koji je pokrenut 2009. godine.
Mnoge srpske rukopisne knjige se nalaze daleko van granica prostora na kojima danas žive Srbi u svojim državama ili u etničkim zajednicama. One su zastupljene u bibliotečkim i drugim rukopisnim kolekcijama širom Evrope, gde su dospele sticajem različitih okolnosti. Na tim osn

ovama, nametao se kao prirodan, naučni, a nadasve nacionalni zadatak njihovo proučavanje, obzirom na to, da osim pojedinačnih ostvarenja sistematska katalogozacija rukopisnog nasleđa srpskog naroda u inostranim zbirkama nikada nije sprovedena. Ovu publikaciju, stoga, treba posmatrati u službi sagledavanja celine - onoga što je ostalo i onoga što je zauvek nestalo - i na ovaj način objedinjavanja i vraćanja, bar u ovom naučnom smislu, rasutih srpkih rukopisa u svetu.
Glavni i odgovorni urednik ovog izdanja je mr Zoran Nedeljković, upravnik Biblioteke Srpske Patrijaršije; autori knjige su prof. dr Irena Špadijer, profesor dr Zoran Ranković, profesor dr Zoran Rakić i g. Vladan Trijić; a recenzenti su profesor dr Branislav Todić, profesor dr Tomislav Jovanović i dr Vaclav Čermak.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Rukopisi
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Službeni glasnik; 2015; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 276 str.; 978-86-519-1931-5;