knjizara.com
Srbska crkva, Ljotić i ljotićevci

Velibor Džomić (autor)

Srbska crkva, Ljotić i ljotićevci
rasprodato

Autor se, na osnovu arhivske građe crkvene provenijencije, na preko 400 stranica bavi položajem Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC, arhijereja i sveštenstva za vrijeme naci-fašističke okupacije, a posebno odnosom Dimitrija Ljotića i pripadnika Jugoslovenskog narodnog pokreta „Zbor" prema Svetom Sinodu SPC, Patrijarhu Gavrilu, Mitropolitu Josifu, Svetom Nikolaju Žičkom i drugim arhijerejima i sveštenoslužiteljima u tom periodu. U knjizi je

posebno naglašeno da ni Sveti Sinod, ni arhijereji, a ni ogromna većina sveštenstva SPC nije podržavala ideologiju i politiku Dimitrija Ljotića za vreme okupacije, ali i da su zbog takvog stava izuzetno bili napadani od strane Ljotića, Jonića i njihovih sledbenika.
Period o kome je riječ, a posebno nerasvijetljeni odnosi u njemu su decenijama predstavljali povod za različite napade na Srpsku Pravoslavnu Crkvu. Knjiga oca Velibora Džomića uspješno odgovara na mnoge netačno izrečene sudove ideoloških istoričara različitih opredjeljenja. Knjiga obiluje do sada nepoznatim dokumentima i do detalja i nijansirano opisuje to dramatično vrijeme, događaje i ličnosti. Konačno je rasvijetljena dugo godina pominjana besjeda Svetoga Vladike Nikolaja na malom pomenu (a ne na opijelu) Dimitriju Ljotiću.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska pravoslavna crkva , Drugi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Svetigora; 2010; ćirilica; 21 cm; 368 str.; 978-86-87019-48-5;