knjizara.com
Srbija u procesu pridruživanja Evropskoj uniji

Srbija u procesu pridruživanja Evropskoj uniji
rasprodato

Projekat Srbija u procesu pridruživanja Evropskoj uniji u svom završnom izveštaju prezentiranom u ovoj knjizi nastoji da pruži odgovore na složena i katkad izuzetno teška pitanja. Prilozi su podeljeni u tri osnovne tematske grupe. Prva se odnosi na uticaj proširenja Evropske unije na sam proces evropskih integracija, a prilozi nastoje da obuhvate fenomen unutrašnjih promena u Uniji nastalih kao posledica njenog poprilično naglog proširenja u periodu 2004–2007.

Druga grupa priloga tematizuje odnos Srbije i Evropske unije u procesu pridruživanja Srbije. U tom okviru pokrenuto je nekoliko posebnih tema od ključnog značaja za analizu i ocenu stanja odnosa. Prvo je pitanj

e o unutrašnjoj konsolidaciji države (Srbije) u procesu tranzicije, potom se kroz prikaz pregovora Srbije i EU oko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pruža dubinska slika složenih i često protivrečnih odnosa ova dva partnera u procesu pridruživanja Srbije. Fenomenu prilagođavanja Srbije finansijskom tržištu EU posvećen je poseban prilog, a temat se završava analizom uticaja pitanja Kosova i Metohije na opšte odnose Srbije i EU, posebno u kontekstu pridruživanja Srbije.

Treća grupa priloga posvećena je aspektu procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji koji možemo označiti imenom „regionalni pristup“. Tehničko-geografski pojam „zapadni Balkan“ koji je Unija namenila regionu ima posebno mesto u inoviranom konceptu stabilizacije i pridruživanja (1999), gde podsticanje regionalne saradnje i različitih regionalnih aranžmana ima daleko veći značaj u poređenju sa generacijom tzv. evropskih sporazuma o pridruživanju. Autori razmatraju različite aspekte ovog fenomena, od koncepcijskih, preko organizaciono-političkih do finansijskih.

Predajući ovaj zbornik javnosti, istraživački tim Fakulteta političkih nauka u Beogradu želi najpre da doprinese naučnoj zasnovanosti razmatranja različitih tema iz oblasti evropskih integracija, a potom i da nastavi, pa i da dodatno podstakne, inače živu javnu raspravu o ovim pitanjima. Ako ovaj zbornik doprinese racionalnom usmeravanju javne debate o ovim pitanjima, on će ispuniti svoju svrhu. (prof. dr Slobodan Samardžić)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Evropska unija , Integracija
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Službeni glasnik; 2009; Broširani povez; latinica; 24 cm; 289 str.; 978-86-519-0407-6;