knjizara.com
Smrt grofa Vronskog

Andrej Šemjakin (autor)

Smrt grofa Vronskog
550 din
U korpu

Za grofa Alekseja Vronskog, junaka Tolstojevog romana "Ana Karenjina", postojao je realan prototip, ličnost koja je zaista poginula u Srbiji. To se dogodilo 20. avgusta 1876. godine. Tada je na Golom brdu kraj sela Gornji Adrovac u Pomoravlju smrtno ranjen oficir ruske vojske u ostavci Nikolaj Nikolajevič Rajevski.
Andrej Šemjakin rekonstruiše biografiju N. N. Rajevskog na opštem fonu događaja njegove epohe, s paralelnim iskorakom u oblast istorije književnosti.
&qu

ot;Proučavanje roda Rajevskih uopšte i, posebno, uloge njegovih konkretnih predstavnika u istoriji Rusije i Srbije jeste važan naučni zadatak, jer je nemoguće shvatiti istoriju plemstva Rusije bez zadiranja u istoriju pojedinačnih njegovih porodica. Bez toga bi bilo suviše teško objasniti klišee ponašanja ljudi, motivaciju njihovog životnog izbora u svetu koji ih okružuje, pogotovo - u sudbonosnim za njega trenucima. I uopšte, interesovanje za konkretnog čoveka, za tajne njegove biografije - sve to nije samo večna radoznalost potomaka prema životu predaka. To je ozbiljan naučni oslonac, koji neretko omogućava da se na sasvim novi način interpretiraju događaji i njihove skrivene pobude, čak i na makroistorijskom nivou." (Andrej Šemjakin)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ruska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Zavet; 2. izdanje, 2006; Broširani povez; ćirilica; 23 cm; 220 str.; 86-7034-070-4;