knjizara.com
Slučaj oficira Zeborna

Jan Hrušovski (autor)

Slučaj oficira Zeborna
495 din
Stara cena: 550 din
U korpu

Koja je veza između ljubavnog i ratnog ludila?
Radnja romana Slučaj oficira Zeborna istaknutog slovačkog pisca Jana Hrusovskog se dešava u Salcburgu, duboko u austrijskoj pozadini Prvog svetskog rata, a junaci se šetaju nesigurnim koordinatama ljubavnog trougla.
I Erna i Mina, kao i sam Maksimilijan fon Zeborn, oficir na dopustu, u svojim precizno psihološki iznijansiranim portretima, prepoznaju se kao otelotvorenja i dobra i zla, i niskog dna i visokog pijedestala u odnosu prema čoveku koji je psihološki i moralno obeležen i deformisan nepredvidim užasom rata.

«Kod Hrušovskog se stvarnost uvek raspada na dve suprotne strane... Život i smrt, idila i tragedija. Isti takav j

e i čovek Hrušovskog, koji je i pozitivni junak i nečovek, a žena je, pri tom, otelotvorenje i polnosti i svetice. U dve kontrastne pozicije se razvija i njegov siže, istovremeno u romantičarsko-idiličnu i naturalističku poziciju.»
Vladimir Petrik

«Roman Slučaj oficira Zeborna je kritički vrisak autora uperen protiv ludila ratnog razaranja.»
Petra Gubišova

«Hrušovski je bio jedan od prvih slovačkih pisaca kojem je dojadila stereotipna slika dobrog, čestitog, vrsnog Slovaka, ugnjetavanog teretom mađarizacije i narastajućim narodnim otpadništvom. Njemu je bio privlačniji čovek i večite ljudske brige, radosti, strasti, problemi.»
Štefan Drug

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Slovačka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Agora; 2006; Broširani povez; latinica; 21 cm; 104 str.; 86-84599-39-X;