knjizara.com
Slučaj Henri Kisindžer - zločinac ili ne

Kristofer Hičens (autor)

Slučaj Henri Kisindžer - zločinac ili ne
rasprodato

Ova knjiga, koja je uzburkala američku javnost, jedna je od najčitanijih u toku leta 2001. godine u SAD. Njen autor iznosi činjenice o tome da Zapad ne treba da ide toliko daleko da bi pronašao pogodnog kandidata za optuženičku klupu. Hičens istražuje angažovanje Henrija Kisindžera u ratu u Indokini, masovni pokolj u Bangladešu, planiranje atentata u Santjagu, Nikoziji, kao i genocid u istočnom Timoru. Temeljeći s

voje teze na svedočenjima iz prve ruke, na osnovu do sada neobjavljenih dokumenata, pretraživanju opsežnih materijala sa kojih je skinuta oznaka poverljivosti, Hičens je prikupio poražavajući materijal za podizanje optužnice i utvrđivanje krivične odgovornosti ovog političara zbog ubistva pojedinaca i nasumice izvršenih pokolja širom sveta.

"Kisindžer ispravno rezonuje da je samo sprovodio spoljnu politiku SAD. Amerika je moćna država, u stvari previše moćna. Iz toga proizilazi da njeni lideri mogu činiti greške, ali da Amerika ne može da počini zločine u tehničkom, orvelovskom smislu. Samo neprijatelji ili oni koji su slabi i bespomoćni mogu počiniti zločin u bukvalnom smislu. Prema tome, nezamislivo je da će uopšte biti pokušaja da se Kisindžer izvede pred sud."
Noam Čomski


Ostali naslovi iz oblasti: Publicistika

Izdavač: Filip Višnjić; 2001; Broširani povez; latinica; 20 cm; 185 str.; 86-7363-301-X;