knjizara.com
Slavuj ljubavi

Junus Emre (autor)

Slavuj ljubavi
396 din
Stara cena: 440 din
U korpu

Junus Emre – Slavuj ljubavi je izbor od dvadeset pesama iz pesničkog stvaralaštva najvećeg turskog mističkog pesnika u prevodu na srpski jezik turkologa i pesnikinje Ane Stjelja.
Stvaralaštvo Junusa Emrea postalo je poznatije srpskom čitaocu nakon 1990. godine koja je pod pokroviteljstvom UNESCO-a proglašena za Međunarodnu godinu ovog pesničkog genija. Godine 1990. pojavila se zbirka njegovih pesama na srpskohrvatskom jeziku u prevodu Jasne Šamić (Mistički eros, Banja Luka 1990), a sledeće godine u prevodu Tadžide Hafiz (Junus Emre, Priština 1991).Najnovija zbirka koju donosi Ana Stjelja uređena je dvojezično. Pesme u ovom izbor

u podeljene su u dve celine – Putem božanske ljubavi i Putem božanske mudrosti. Knjiga sadrži i belešku o pesnikovom životu i kratak osvrt na njegovo stvaralaštvo pod naslovom O poetici Junusa Emrea.I sama pesnikinja, Ana Stjelja je u prepevu Junusove poezije pokazala veliki dar, razumevanje i suptilno pretakanje izvorne pesničke poruke na srpski jezik. Zadatak pred kojim se nalazila zahtevao je ne samo suvereno poznavanje Junusovog poetskog jezika i sveta, već hermeneutičko uživljavanje u simbole i višeznačnosti mističke poezije.
Uverena sam da je Ana Stjelja dobar i nadahnut tumač poezije Junusa Emrea i da će njegove poruke ljubavi prema čoveku i životu naići na dobar prijem čitalaca.
Dr Mirjana Marinković

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Turska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Čigoja; 2015; Broširani povez; latinica; 24 cm; 72 str.; 978-86-531-0197-8;