knjizara.com
Skrivena kamera

Zoran Živković (autor)

Skrivena kamera
1573 din
U korpu

Pogrebnik pred penzijom zatiče u ulaznim vratima koverat bez ikakvog ispisa, u kome se nalazi bioskopska ulaznica. Ova karta uputiće ga u pustolovinu koja će potrajati sve do poznih noćnih sati i koja će ga voditi na sve neobičnija mesta. Uveren da je žrtva skrivene kamere, protagonista pokušava da se snađe u zamkama koje ga vrebaju sa svih strana, ali samo se beznadežno zapliće u složenu, nerazmrsivu igru Tanatosa i Erosa.

Srpski majstor spekulativne proze Zoran Živković napisao je možda najlepši roman detekcije još od vremena remekdela Stanislava Lema Istraga (1974). Za razliku od Le

movog romana, međutim, Poslednja knjiga takođe je diskretna, duhovita ljubavna priča...
Publishers Weekly, SAD

Iako je možda još rano da ga proglasimo novim Borhesom, njegov mozaički roman Sedam dodira muzike svakako ga čini vodećim kandidatom za tu titulu.
New York Times Book Review, SAD

Zoran Živković čudesno je ironičan autor čije se nadasve osobene vizije savršeno slažu s njegovom sumornom duhovitošću punom apsurda.
Guardian, Velika Britanija

Kao i uvek, Živković je izbrušen i zastrašujuće inteligentan. Ljubitelji dobre književnosti biće očarani raskošnim domišljatostima i sugestivnošću njegovog proznog pera.
Lokus, SAD

Poput Horhea Luisa Borhesa, Živković je majstor u sazdavanju čudesnih, alternativnih svetova. Poput Dejvida Linča on uspeva da spoji napetost i setu – da bude okrutan i duhovit u isto vreme.
The Seattle Times, SAD

Kao u Kafkinim delima, velike zamisli kod Živkovića ne nameću se odozgo, već moćno niču iz samog pripovednog tla.
TimeOut, SAD

Živkovićevo pisanje prividno je jednostavno i predivno elegantno u isti mah. Svakom novom knjigom srpski pisac nadmoćno pokazuje zašto je jedan od najvećih majstora savremene svetske fantastike.
Revolution SF, SAD

Živkovićeva proza postiže istinsku bezgraničnost. Podjednako se razumljivo obraća čitaocima u Helsinkiju ili Meksiko Sitiju, kao i onima u Tokiju ili Njujorku. Ona uspeva da dirne ljude od Kejptauna do Osla.
Nova Express, SAD

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Zavod za udžbenike - Beograd; 2017; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 226 str.; 978-86-17-19690-3;