knjizara.com
Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera

Džerard Vilijams, Sajmon Dansten (autor)

Sivi vuk - bekstvo Adolfa Hitlera
rasprodato

U svojoj knjizi SIVI VUK – Bekstvo Adolfa Hitlera, dvojica britanskih publicista odbacuju zvaničnu verziju Firerove smrti, po kojoj su on i Eva Braun izvršili samoubistva u bunkeru u Berlinu 30. aprila 1945. godine. Umesto toga, oni ukazuju na brojne dokaze, koje su prikupljali više od pet godina, o tome da je na kraju Drugog svetskog rata ovaj par pobegao iz Berlina kako bi iznova započeo život u enklavi pod kontrolom nacista u fašističkoj Argentini. Hitler je lagodno i srećno živeo sve do 1962. i čak stekao potomstvo.
U podzemnom bunkeru u Berlinu 30. aprila 1945

, pred najezdom pobedonosne sovjetske Crvene armije, Hitlerovi verni saradnici ubili su njihove dvojnike dobrovoljce – podoficira Vermahta i jednu glumicu „treće klase”! Tri dana ranije Hitler i Eva su potajno napustili bunker i ukrcali se u avion koji je sleteo u holandski grad Tonder, potom su drugim avionom stigli do Španije i tu se ukrcali u podmornicu koja ih je odvela do obala Argentine. Tamo su stigli upravo u trenucima kada su u Berlinu ubijeni njihovi dvojnici...

Knjiga koja je u Velikoj Britaniji odmah postala bestseler nazvana je po pseudonimu vođe Rajha – Sivi vuk – koji mu je, još 1943, radeći plan za evakuaciju, nadenuo njegov najbliži saradnik – Martin Borman. Borman je osmislio plan „dislokacije” najvišeg nacističkog rukovodstva iz Nemačke u Južnu Ameriku, za slučaj da se ratna sreća okrene protiv Berlina. Američki obaveštajci saučestvovali su u tom bekstvu kako bi zauzvrat došli do nemačke ratne tehnologije i do tvorca nemačkog raketnog programa – Vernera fon Brauna. Fon Braun je nakon propasti Trećeg rajha osnovao američki kosmički program i rukovodio njime!

Džerard Vilijams, istoričar i novinar, godinama je radio za britanske TV stanice Bi-Bi-Si, Rojters i Skaj njuz. Snimajući seriju dokumentaraca u Argentini, na godišnjicu Folklandskog rata naišao je na zanimljivu priču o Adolfu Hitleru. Tamo je upoznao mnoge ljude koji su bili sigurni da je Hitler pobegao iz Nemačke i da je živeo u njihovoj zemlji. Odlučio je da se udruži sa svojim starim prijateljem, piscem, snimateljem i fotografom specijalizovanim za vojnu istoriju – Sajmonom Danstenom. Ono što su otkrili, obojicu ih je prenerazilo. Postoji mnogo više dokaza o bekstvu vođe Rajha nego o njegovoj smrti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hitler , Nemačka , Drugi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Admiral Books:Makart; 3. izdanje, 2019; Broširani povez; latinica; 21 cm; 374 str.; 978-86-88617-43-7;