knjizara.com
Selars i platonizam

Rastko Jovanović (autor)

Selars i platonizam
rasprodato

Rastko Jovanović u knjizi Selars i platonizam daje kritički prikaz ontoloških stanovišta američkog filozofa Vilfrida Selarsa. Selars analizira singularne termine da bi pokazao da univerzalije ne postoje. Autor smatra da se rasprava između nominalizma i realizma ne može razrešiti u jezičkim okvirima jer bi, za realistu, univerzalije postojale i kada ne bi ni bilo jezika.
Takođe, autor pokazuje da se Selarsova argumentacija u prilog nominalizmu može razložiti na dva dela: na redukciju apstraktnih singularnih termina i na argument kojim se predikatima poriče svaka semantička uloga.Selars zastupa

traktarijansku teoriju predikacije nastojeći da reši paradoks predikacije poznat kao Bredlijev paradoks. Jovanović pokazuje da Bredlijev paradoks uopšte nije paradoks kako to pretpostavlja Selars, tako da nominalizam ne može predstavljati ni njegovo rešenje.
Autor se kritički osvrće i na Selarsovo shvatanje ontoloških obavezivanja; on analizira razliku između Kvajnovog i Selarsovog shvatanja obavezivanja u kontekstu njihovih različitih teorija kvantifikacije.Rastko Jovanović pokazuje da platonizam predstavlja objašnjenje predikacije, a da Selars, niti pokazuje da je problem predikacije nepostojeći niti nudi bolje rešenje.
U kritici Selarsovih gledišta autor pokazuje: a) odstranjivanje apstraktnih singularnih termina iz jezika uopšte nije relevantno za problem apstraktnih entiteta, b) traktarijanska teorija predikacije je samo rešenje nepostojećeg paradoksa i c) kritika logičke konzistentnosti kvantifikacije preko predikata nije konkluzivna.Autor brani tezu da odstranjivanje singularnih termina bez odgovarajućeg nominalističkog objašnjenja predikacije nije dovoljno za prihvatanje nominalizma, i pokazuje da platonizam pruža zadovoljavajuće objašnjenje predikacije.
prof. dr Vojislav Božičković (iz recenzije)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Platonizam , Platon
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2015; Broširani povez; latinica; 24 cm; 165 str.; 978-86-6427-014-4;