knjizara.com
Samovrednovanje i pedagoški takt nastavnika

Predrag Ž. Živković (autor)

Samovrednovanje i pedagoški takt nastavnika
rasprodato

Samovrednovanje rada nastavnika, istraživanje sopstvene prakse i profesionalnih postignuća, samorefleksivno ispitivanje sebe i okruženja – konstruktivni su postupci unapređivanja rada. Nastavnik svoju praksu interpretira, sistematski artikuliše najtransparentnije u procesu samovrednovanja.
Pedagoški takt nije teorijski elaboriran i empirijski operacionalizovan pojam i istraživačka varijabla. Pedagoški takt nastavnika razmatran je kao osetljiva sposobnost interpretacije unutrašnjih misli i planova nastavnika, njegovih saznanja, osećanja i potreba.
U radu

se zastupa stav da je pojmove i pojave samovrednovanja i pedagoškog takta moguće povezati sa refleksivnim sposobnostima nastavnika, koje definišu njihovu suštinsku prirodu i strukturu.
U empirijskom delu istraživanja ispitivani su stavovi nastavnika o najbitnijim pitanjima samovrednovanja sopstvenog rada i stavovi nastavnika o pedagoškom taktu. Pedagoški takt je ispitivan preko modela kojeg čine elementi – pedagoška perceptivnost, responzivnost, proaktivnost i refleksivnost.
Rezultati istraživanja pokazuju da je samovrednovanje rada nastavnika pozitivno procenjena, ali nedovoljno osmišljena aktivnost. Utvrđene su statistički značajne veze stavova i mišljenja nastavnika o najbitnijim pitanjima samovrednovanja, i dužine radnog staža, nastavne oblasti i uspeha u toku školovanja nastavnika. Stečeno pedagoško i akademsko iskustvo nastavnika određuju sklonost nastavnika za samovrednovanje sopstvenog rada.
Rezultati istraživanja, takođe, pokazuju da je moguće utvrditi konzistentnost predloženog modela pedagoškog takta. Pedagoški takt, međutim, ne zavisi od stečenog pedagoškog i akademskog iskustva nastavnika. On je pre urođena prirodna sklonost, nego artificijelna sposobnost koja se, uz primenu odgovarajuće procedure, može vežbati i usavršavati.
Ključni termini: vrednovanje, samovrednovanje, pedagoški takt, model pedagoškog takta, refleksivnost.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nastavnici
Ostali naslovi iz oblasti: Pedagogija

Izdavač: Kairos - Jagodina; 2009; ćirilica; 24 cm; 216 str.; 978-86-80273-33-4;