knjizara.com
Samo korak

Stefan Sofronijević (autor)

Samo korak
rasprodato

U romanu Samo korak Stefana Sofronijevića mladost je samo početak puta kojim glavni junak otkriva svet sakriven iza privida reda, predapokaliptičnu stvarnost, propast i promene na „tajnoj mapi” života, u ezoterijskoj sferi kojom vladaju moći magičnog kamena i demonska sekta Vegrehajtista. Zato je i naslov simbolički intoniran. Naime, dovoljan je „samo korak” pa da čovek iskorači iz svog etičkog principa i da u borbi sa zlom i sam preuzme na sebe metodologiju svog protivnika. Stefan Sofronijević, odnosno njegov glavni junak, hoda tom tankom linijom između moralnih postulata svog ličnog sveta i apokaliptične stvarnosti, kojom se zlo širi progresivnim ubrzanjem.
Žanrovska polivalen

tnost romana oscilira od ezoterijskog trilera, preko krimi priče, bildungsromana – sve do drame. Na taj način pisac je uspeo da pomiri različite dinamičke aspekte teksta koji se, u skladu sa žanrovskim posebnostima i radnjom romana, smenjuju tako da ne naruše pripovedačku, ali ni čitalačku konzistentnost dela.
Iako magični kamen, meteorit, kao artefakt i tajanstveni predmet jeste „čvorište smisla” (Lakan), on je mnogo više simbol sveta koji nadilazi prostu ljudsku logiku, sveta čije zakonitosti i zakonomernosti ljudi tumače iz perspektive vlastite ličnosti, u kojoj naporedo stoje „želja za moć” i želja da dobro, odnosno zlo, pobedi. Zbog toga onomastička transformacija simbola ide u širokom luku od „onoga” do „magičnog kamena” u skladu sa subjektivizmom likova romana. Na tom putovanju pomenuti artefakt sažima u sebe dramaturgiju i zaplet mnogih epizoda i romana u celini. (Petar V. Arbutina)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Čigoja; 2013; Broširani povez; latinica; 21 cm; 432 str.; 978-86-531-0005-6;