knjizara.com
Šamanijada

Slobodan Škerović (autor)

Šamanijada
rasprodato

Šamanijada je ratničko delo. Odrediti ovaj fraktalni roman kao naučnu fantastiku bilo bi podjednako jednoznačno koliko i reći da je u pitanju postkastanedinska egzegeza. Ipak, teme i motivi sa kojima se naučna fantastika batrga od samog svog nastanka čine najmesnatiji deo Šamanijade.
Od kakve supstance se, zapravo, sastoji filozofsko jezgro ovog kapitalnog dela: pa, jasno je – od pogleda na sve dublji jaz koji brzi napredak nauke ostavlja prema njenim tumačima (futurolozima, piscima i kontekstualistima opšte prakse). Današnji teoretičari nauke i ljubitelji dobre, prosvećene i potkovane naučne fantastike suočeni su sa ovim jazom, a da ga često nisu ni svesni. Preostaje im da s

amozadovoljno „kuju konje po mjesecu“ i „otkrivaju toplu vodu“. Pisac Šamanijade je, međutim, svugde i uvek svestan tog narastajućeg ambisa između tehnologije koja se otela mogućnosti punog sagledavanja i onih koji bi tu tehnologiju da objasne, banalizuju i ukalupe u uslovljenost svojih svetonazora. Škerović im se podsmeva, on elegantno razbija okvir i na taj način otvara novu perspektivu. Istovremeno, na jednom sasvim drugom nivou, ovo delo ostvaruje i duboki pogled u kolektivno nesvesno, imanentan vrhunskim piscima SF-a.
Ako od Šamanijade očekujete Gejmena, iznenadiće vas busija iz koje vreba Gibson; ukoliko mislite da će vas ovo metafizičko putovanje odvesti u pastoralnost kakve Srednje zemlje, shvatićete ubrzo da put zapravo vodi u nemilosrdni Ištlan. Koliko je Škerovićev metod opasan i da li ćete čitajući Šamanijadu osetiti, barem na tren, šta znači – Weltschmerz, pitanja su za hrabre i inteligentne čitaoce. Ostalima se Šamanijada i ne preporučuje.
Adrijan Sarajlija

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Naučna fantastika

Izdavač: Everest media; 2012; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 226 str.; 978-86-7756-017-1;