knjizara.com
Sablasti iz močvare

Marjan Krajcer-Vitez (autor)

Sablasti iz močvare
rasprodato

Hrvatski ban Nikola Zrinski nakanio je izgraditi utvrdu Novi Zrin blizu ušća Mure u Dravu. Istovremeno pregovara s izaslanicima moćnog turskog Melek-paše o otkupu bihaćkog kapetana koji je zatočen u utvrdi u Čakovcu. Turci visinu otkupnine uvjetuju neobičnim zahtjevima.
Skupina maskiranih razbojnika presreće putničke kočije pojavljujući se iznenada iz močvare na putu između Preloga i Svetog Križa. Sin jednog ubijenog putnika opljačkane kočije prijeti da će se duh njegovog oca vratiti i sve ih pobiti. Razbojničku bandu

, prozvanu „sablasti iz močvare“, predvodi tajanstveni vođa „Crna sablast“Lađaru Berislavu, kojem prijete tri maskirana razbojnika, pomaže odlučni i hrabri Tomo „Turčin“. On se sa svojim „crnim anđelima“ upušta u napad na Karasov salaš, gnijezdo turskih razbojnika koje vodi okrutni Atalah.
Tko je „Crni“, mladić koji je izgubio sjećanje? Tko je Morana, žena s ožiljkom na obrazu, koja sinovima krije tko im je otac? Što će saznati i poduzeti odlučni strijelac samostrelom Jakob, austrijski poručnik Horst, sinovi ubijenog draguljara iz Marburga, zapovjednik turske utvrde Barcs - zloglasni Zahir? Hoće li lijepe djevojke Janica i Ružica, kćerke vlasnika krčme „Crni labud“, ostvariti svoje ljubavne želje?Nekoliko zanatlija iz Preloga i okolice, koji su zaglibili u kockarski dug, traže pomoć od dovitljivog Leona i misteriozne „Karo-dame“.
U koprivničku vojarnu neočekivano dolazi austrijski kapetan Zanger pokušati razjasniti okrutni pokolj skupine austrijskih vojnika, koji se dogodio prije dvadeset godina na hipodromu u Koprivnici.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrvatska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: VBZ; 2013; latinica; 20 cm; 474 str.; 9789539859631;