knjizara.com
Sa zaklopljenim očima

Vladislav Petković-Dis (autor)

Sa zaklopljenim očima
rasprodato

Sabrane Disove pesme pod nazivom „Sa zaklopljenim očima“. Pesme su štampane prema redakciji dr Novice Petkovića, a pogovor na temu „Vladislav Petković Dis i pesnički modernizam“ potpisuje prof. dr Radivoje Mikić. Sabrane pesme prati i opširna za sada najsveobuhvatnija Disova biografija koju je napisala objedinjujući dosadašnja istraživanja i ispravljanja pesnikovog životopisa Danica Otašević.
„Danas je već opšteprihvaćeno uverenje da je Vladislav Petković Dis uneo najvažnije promene u pesnički izraz na početku 20. veka i da su one i bile nepos

redan uzrok za optpor na koji je ovaj pesnik naišao posebno posle objavljivanja knjige „Utopljene duše“ ističe profesor Mikić. U Disovoj biografiji osim što je ispravljen datum i mesto rođenja rodonačelnika srpskog modernizma izneti su novi podaci o Disovom školovanju, učiteljevanju u Prliti i Melnici od 1906. do 1909. godine, porodični rodoslov kao i svedočenja o potapanju lađe „Italija“ na kojoj se nalazio Dis. Ova knjiga je trajan spomenik zavičaja Disu, nezaobilazno štivo za buduće istraživače i poklonike Disove poezije i veliki doprinos srpskoj istoriji književnosti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis; 2013; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 317 str.; 978-86-83375-64-6;