knjizara.com
S narodom, za narod, o narodu - Sreten Vukosavljević 1881-1960.

Momčilo Isić (autor)

S narodom, za narod, o narodu - Sreten Vukosavljević 1881-1960.
2750 din
U korpu

Prema rečima autora, dr Momčila Isića, knjiga je pokušaj da se nadomesti nedostatak iscrpne i sveobuhvatne monografije o ovom istaknutom nacionalnom i društveno-političkom radniku i utemeljivaču sociologije sela u Srbiji i Jugoslaviji. Kombinujući hronološki i tematski metod, monografija je koncipirana u tri osnovne celine: Prosvetni, nacionalni i politički rad; Istraživačko- naučni i publicistički rad; Čovek za sva vremena (portret Sretena Vukosavljevića). Svaka od celina izložena je kroz manja poglavlja radi preglednosti sadržaja.
Svojim naučnim delom, impozantnim po obimu i po sadržaju, utemljio je Vukosavljević sociologiju sela u Srbiji i Jugoslaviji. zahvaljujući svome d

elu postao je, sa završenom samo učiteljskom školom, čak redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, upravnik Instituta za izučavanje sela pri SANU i dopisni član Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti. Zbog izuzetnosti naučnog dela i veoma bogate i dugotrajne javne delatnosti, Sreten Vukosavljević spada u retke naučne i javne radnike čije delo i život decenijama privlače istraživače iz različitih naučnih oblasti, i to od istraživača početnika do akademika.
Objavljeno povodom 130. godišnjice rođenja i 50 godina od smrti Sretena Vukosavljevića.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Sociologija sela , Seljaštvo
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Institut za noviju istoriju Srbije; 2012; Tvrd povez; ćirilica; 25 cm; 478 str.; 978-86-7005-110-2;