knjizara.com
Ruski almanah br.14

Ruski almanah br.14
440 din
U korpu

U četrnaestom broju časopisa „Ruski almanah“ (2009) težište je na srpsko-ruskim vezama. O tome govore svedočanstva naučnika-slaviste Vladimira Lamanskog i putopisca Konstantina Skaljkovskog, koji su sredinom XIX veka posetili Srbiju. Ova dva priloga preuzeta su iz čuvenog zbornika „Rusi o Srbiji i Srbima”, koji je priredio istoričar Andrej Šemjakin. Studija Latinke Perović bavi se likom i delom začetnika anarhizma Mihaila Bakunjina, koji se u odlomku iz „Državnosti i anarhije“ takođe osvrće na južne Slovene. Posle gotovo sto godina preštampane su uspomene prevodioca Jovana Maksimovića o njegovoj poseti Lavu Tolstoju uoči njegove smrti. U broju su takođe putopisi Go

rana Petrovića, Enise Uspenski i Vladimira Kolarića, nekrolog Ireni Grickat koji je napisao Aleksej Arsenjev, studija Vidosave Golubović o „Utiscima iz Rusije“ Dragiše Vasića, ekskluzivni tekst Alekseja Mokrousova o najnovijim delima biografskog žanra koja su objavljena u Rusiji. Proza je predstavljena s dve priče Ilje Stogoffa i knjigom „Ahru“ Alekseja Remizova. Poezija je zastupljena pesmama Jevgenija Kropivnickog, Sergeja Stratanovskog, lirskom prozom Saše Sokolova, a centralno mesto zauzima izbor iz poezije prerano preminulog sibirskog pesnika Borisa Rižeg, najveće nade ruske poezije krajem XX veka.
„Ruski almanah” je specijalizovani časopis za rusku književnost i kulturu, jedinstvenog profila kod nas i u svetu. Nastoji da pruži celovitu sliku ruske književnosti i kulture u datom trenutku. Objavljuje prevode književnih dela svih žanrova i priloge iz drugih humanističkih disciplina. U časopisu sarađuju mnogobrojni domaći i strani saradnici. Izlazi već osamnaest godina, a izdavač je Književno društvo „Pismo“ iz Zemuna. Glavni urednik časopisa je Zorislav Paunković.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Rusija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Književno društvo Pismo; 2009; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 215 str.;