knjizara.com
Ruševine i zidovi
eseji, portreti, polemike, intervjui

Aleksa Đilas (autor)

Ruševine i zidovi
1039 din
Stara cena: 1155 din
U korpu

Ruševine i zidovi su najnovija knjiga dr Alekse Đilasa, beogradskog sociologa i publiciste. Ova zbirka eseja, portreta, polemika i intervjua sastoji se uglavnom od tekstova koje je Đilas objavljivao po našim i stranim časopisima. Često su to prvo bila predavanja koja je držao na najprestižnijim zapadnim, uglavnom američkim univerzitetima. Tekstovi nisu izgubili ni na svežini ni na važnosti. Vreme je potvrdilo uverljive Đilasove kritike zapadne politike prema Srbiji i Srbima, kao i njegove analize zabluda i stranputica srpskog nacionalizma. Mnoga njego

va predviđanja katastrofalnih posledica američke spoljne politike pokazala su se kao tačna, a doista vredi pročitati njegove preporuke Zapadu šta može da nauči od disidenata iz Istočne Evrope i Jugoslavije.
Pišući o pozitivnom istorijskom značaju Jugoslavije i jugoslovenstva, Aleksa Đilas ubedljivo pokazuje da pravog napretka na ovim prostorima ne može biti bez bliske saradnje naroda bivše Jugoslavije. Istovremeno, on vodi računa o srpskom nacionalnom interesu i suprotstavlja se bilo kakvom srpskom samožrtvovanju radi utopijskih jugoslovenskih ciljeva.
Ruševine i zidovi su knjiga koja dokazuje da je moguć prosvećeni, liberalni nacionalizam. Ona je putokaz ka Evropi i Zapadu, ali i opomena da se treba kloniti vojnog i političkog vezivanja za velike sile i njihovu spoljnu politiku.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Jugoistočna Evropa , Političke prilike
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Albatros plus; 2013; Broširani povez; latinica; 21 cm; 285 str.; 978-86-6081-117-4;