knjizara.com
Rečnik tela

Bernar Andrije, Žil Boeč (autor)

Rečnik tela
1540 din
U korpu

Rečnik tela Bernara Andrijea i Žila Boeča predstavlja preuređeno i dopunjeno izdanje Rečnika koji je filozof i epistemolog tela Bernar Andrije osmislio i objavio 2006. godine.

Novo izdanje koje je, u prevodu Olgice Stefanović na srpski jezik, Službeni glasnik objavio 2010. godine

, sadrži dve stotine članaka, stotinu osamdeset istraživača i istražiteljki – biologa, antropologa, istoričara, epistemologa, psihologa, lekara, ekonomista, etnologa, sociologa, psihoanalitičara, anatoma, politikologa, ergonoma, pravnika, pedagoga, filozofa, istoričara umetnosti, informatičara, komunikologa, psihosociologa, nutricionista, dečijih psihologa, istoričara književnosti – koji fenomenu tela pristupaju iz različitih uglova, obrađujući širok dijapazon termina: od bidea do sadomazohizma i od dijetetike do vampira...

Kako ističe Žil Boeč, jedan od dvojice autora-priređivača, cilj ovog rečnika jeste upoznavanje čitaoca sa širokim spektrom značenja i konotacija na različite načine povezanih sa egzistencijom tela. Ali, Boeč istovremeno upozorava da ovom rečniku, kao i bilo kom drugom, valja pristupiti kreativno, koristeći ga kao sredstvo koje nam pomaže da izgradimo sopstvenu sliku komplikovanog organizma – u ovom slučaju svest o telu kao jedinstvu fizičke i duhovne egzistencije i, konačno, neotuđivom delu jedinstvenog kosmičkog tela – a nipošto ne dopustiti da nas njegova parcijalizovana forma uvuče u svoje zamke i onemogući nam sagledavanje celine.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Čovečje telo
Ostali naslovi iz oblasti: Enciklopedije, leksikoni

Izdavač: Službeni glasnik; 2010; Broširani povez; latinica; 24 cm; 518 str.; 978-86-519-0637-7;