knjizara.com
Rečnik crkvenih pojmova

Ljiljana Stošić (autor)

Rečnik crkvenih pojmova
rasprodato

Rečnik crkvenih pojmova je interdisciplinarni priručnik, nastao kao plod autorovog jednodecenijskog leksikografskog rada u SANU i, ujedno, predstavlja pravu retkost u našoj leksikografiji.
Rečnik je bogat citatima i pozivanjem na antologijske primere iz srpske narodne i lepe književnosti, kao i crkvenog besedništva, čime se na najneposredniji način prati odomaćenost crkvenih pojmova i njihovog višeslojnog značenja u srpskom narodu sve do 20. veka. Ovo na prv

i pogled lako i pregledno štivo modernog udžbeničkog tipa puno je informacija neophodnih istoričarima i istoričarima umatnosti, arheolozima, etnolozima, etnolingvistima, antropolozima, kao i poznavaocima bogoslovske literature.
Osim specifičnih i ukrštenih znanja kojima crkveni pojam vezuje prevashodno za umetničko delo, Rečnik je bogato ilistrovan brižljivo odabranim propratnim primerima iz srednjevekovne i novije istorije umetnosti balkasnih pravoslavnih naroda. Neke od njih, poput Venclovićevih minijatura i hilandarskih fresaka, ovde se objavljuju prvi put.
Rečnik crkvenih pojmova pisan je jasnim i odnegovanim, preciznim i konciznim jezikom, razumljivim kako strušnjacima tako i ljubiteljima umetnosti, studentima i đacima. Ovo drugo i dopunjeno izdanje izlazi u vreme velikih izazova, kada srpski narod svetskoj kulturnoj i umetničkoj riznici uzvraća i prilaže deo svojih pravih i iskonskih vrednosti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Pravoslavlje , Terminologija
Ostali naslovi iz oblasti: Pravoslavlje

Izdavač: Zavod za udžbenike - Beograd; 2006; ćirilica; 21 cm; 200 str.; 86-17-13133-0;