knjizara.com
Razgovor u pismima
romaneskno pesništvo i mitologija - jedna prepiska

Karolj Kerenji, Tomas Man (autor)

Razgovor u pismima
rasprodato

U prilici da čitamo razgovore u pismima Tomasa Mana sa mađarskim istoričarem mita i religije Karlom Kerenjijem (1897 – 1973). Odmah treba reći da to nisu pisma u ništa i koješta, već lucidna razmatranja niza teorijskih i poetičkih problema, koja su mučila dva izuzetna uma tokom celog života. Pisac i naučnik imali su šta jedan drugome da pišu, pa čak i da, na sasvim različitim delovima zemljine kugle, dođu do istih nalaza i zaključaka.
Držeći se podalje od tzv. svetske istorije, ali stalno zauzimajući kritički stav, bez dnevno-političkih upadica, obojica su bila okrenuta vremenu budućem. Zanimala ih je Akademija

snova i sanjalica, a ne bednih karijerista i magaraca, kako Man i naziva svoje kolege u Nemačkoj, koji nisu dovoljno dobro razumeli njegov odlazak i obračun sa fašizmom.
Sva pitanja, a naročita ona o duhovnom putu Evrope, i danas su više nego otvorena. Zato ponekad treba zaviriti u stare tekstove, pogotovo u ovakvu vrstu prepiske. Ako ne danas, ako ne za deset, a ono za sto godina, u njima će neko pokolenje naći nešto inspirativno i pravu reč – ocenu i ključni detalj.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Književnost , Mitologija , Književna kritika , Studije , Komparativna nauka o književnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Književna opština Vršac; 2003; ćirilica; 19 cm; 231 str.; 86-7497-065-6;