knjizara.com
Rat špijuna

Duško Popov (autor)

Rat špijuna
rasprodato

Pred vama su fascinantna sećanja jednog od najuspešnijih tajnih agenata Drugog svetskog rata, agenta koji je preživeo opasnu igru koju je igrao i poživeo da napiše ovu knjigu. Potomak dobrostojeće srpske porodice iz predratne Jugoslavije, odlazi 30-ih godina XX veka na studije u Hajdelberg, na jedan od najuglednijih nemačkih univerziteta. Juri devojke i počinje da oseća odvratnost prema Braonkošuljašima.

Vrativši se u Beograd, Popov radi kao advokat na porodičnim poslovima u vezi sa tržištem i bankarstvom. Rat se sve više bliži i u jednom trenutku mu prilaze nemački agenti i nude mu da radi u tajnoj službi. On namerno odugovl

ači i stupa u vezu sa britanskom tajnom službom. Od tog trenutka postaje dvostruki agent i u sledećih pet godina postaje učesnik u krajnje opasnoj igri špijunaže kao dvostruki agent bez diplomatskog imuniteta. Neprestano putuje – od severne Afrike do Lisabona i južne Španije, u London, Berlin, preko Atlantika za Severnu i Južnu Ameriku.

U SAD-u Popov dospeva u nemilost Huvera i njegovog FBI-ja. Huver je zamišljao da se dejstvo obaveštajne i bezbednosne službe može unaprediti javnim hapšenjima (poput ideje o borbi protiv naoružanih bandi stupanjem u oružane obračune i hapšenja i pogubljenja uz prisustvo kamera); s druge strane, Popov – prošavši obuku kod Britanaca i potičući iz balkanskog podneblja – imao je dovitljiviji i prefinjeniji, pravi evropski pristup.

Iako je Abveru povremeno bio prilično sumnjiv, izgleda da je Popov ostao neprovaljen tokom celog trajanja operacije. Ili se možda Kanaris (šef Abvera) s njim igrao, želeći da ga iskoristi kao potencijalni kanal u vlastitim antihitlerovskim planovima? Odgovor na to Kanaris je verovatno poneo sa sobom u grob (ubijen je pred kraj rata zbog nelojalnosti Rajhu).

Pred čitaocem je knjiga u kojoj će uživati i kojoj će se neprestano vraćati.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Algoritam; 2006; latinica; 21 cm; 413 str.; 86-7662-044-X;